Ilyen lesz a bankmentés: 100.000 euró felett lehet aggódni

Hajnalban felszállt a füst az európai bankmentések tárgyában: a végső verzió szerint a 100.000 euró feletti betéttelbankkötvénnyel és részvénnyel (!) rendelkezők viselik majd egy esetleges bankmentés költségeit. A betétesek bevonása a márciusi ciprusi események óta már nem számít tabunak, a korábbi példák alapján pedig a kötvényesek esetében érvényesítendő veszteségleírás sem hat már sokkolóan.

Az igazi gyöngyszemet a részvényesek bevonása jelenti, hiszen a részvénytársasági formából adódóan az ő kötelezettségük eleve csak a befizetett tőkére korlátozódik. A részvétel formája ezáltal még nem teljesen egyértelmű, az azonban sejthető, hogy ez a kisbefektetőket csak áttételesen érinti. A befektetési és nyugdíjalapok viszont ilyen helyzetben ellenérdekeltté válhatnak a bankrészvények tartásában, amely a későbbi tőkeemelések esetén kisebb keresletet jelent.

Az uniós pénzügyminiszterek vélhetően nem ezt, hanem a németek ellenállását vették figyelembe az adófizetői pénzek felhasználása kapcsán – nem felejtsük el, hogy a németeknél választások lesznek szeptemberbenés minden ilyen intézkedés Merkel malmára hajtja a vizet.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek