A bengázi támadással gyanúsított filmes befejezést ígér

Videóját az Obama-kormány a 2012. szeptember 11-ei bengáziban történt támadás kirobbantásával vádolta. Nakoula Basseley Nakoula szerint klipjével nem az Iszlámot kritizálja, hanem a terrorizmus kultúrájával száll szembe – számol be a Foxnews.

A világ legnagyobb videómegosztójára feltöltött 14 perces iszlámellenes filmjével Nakoula a világsajtó reflektorfényébe került előző év szeptemberében. A film megjelenése roppant mértékű felháborodást váltott ki a muszlim közösségekben. Ennek legsúlyosabb megnyilvánulása a líbiai Bengáziban és az egyiptomi Kairóban történt, ahol a fellelhető amerikai nagykövetségek előtt feldühödött tüntetők tömege gyűlt össze, és megrohamozta az épületeket. A bengázi támadásoknak halálos áldozatai között volt a líbiai amerikai nagykövet, J. Christopher Stevens, 3 amerikai katona és még 10 líbiai rendőr. A rendezőt az akkori amerikai ENSZ nagykövet, Susan Rice vádolta a történtekért, mint kiderült, tévesen.

Az amatőr, néhol technikailag primitív videó feltöltése utáni napokban Londontól Sydney-ig muszlim tüntetők vonultak az utcára, és csaptak össze rendőrökkel vallásuk megsértése miatt. A filmet Egyiptomban, Pakisztánban, Afganisztánban, Líbiában és Indonéziában is betiltották, félvén a további zavargásoktól. A csendet megtörve azonban az 56 éves rendező most újból kiállt a nyilvánosság elé.

„Nem az Iszlám, mint vallás kritizálása volt a célom, hanem a terrorizmus elleni fellépés” – állt ki filmje mellett Nakoula, aki egy dél-kaliforniai szövetségi börtönből adott telefoninterjút a Foxnews-nak. „Nekem is vannak muszlim barátaim, akik nem hisznek a terrorista kultúra létjogosultságában. Azonban vannak olyanok, akik igen. Nem a muszlimok az ellenségeim, hanem maga a terror” – fejtette ki álláspontját.

A Muszlimok Ártatlansága című filmje elején az egyiptomi hatóságok tétlenségét láthatjuk, ahogy muszlimok egyiptomi keresztények házait gyújtják fel. Ezután Mohamed prófétát egy nőcsábász, homoszexuális gyermekmolesztálónak ábrázolja. A befejezetlen film a hírhozó profán megszemélyesítésen kívül megkérdőjelezi a Korán egyes állításait is. Az amerikai kormány és Susan Rice volt ENSZ nagykövet a nagykövetségeket ért támadásokért Nakoulát tették bűnbakká, ezzel ellene hangolva az amerikai közvéleményt. A Védelmi Minisztérium által kezdeményezett vizsgálat azonban kiderítette, hogy kitervelt, fegyveres terrorista akció történt Bengázi városában.

A filmkészítő tavaly novemberben került szövetségi börtönbe, miután felügyelő tisztjének hazudott és álneveket használt a produkció készítésekor. Ezzel megszegte a 2010-ben csalásért kapott 5 éves felfüggesztett börtönbüntetésének feltételeit. Így kerülhetett a biztonságos börtönfalak mögé, mielőtt még vérdíjat tűzhettek volna ki fejére vallási szélsőségesek. Hiába tette az amerikai kormány az ország közellenségévé, Nakoula nem kritizálta a kormányzati lépéseket, sőt: „Ki vagyok én, hogy kritizáljam az Egyesült Államok elnökét? Ő többet tud, mint én. Ezúton pedig szeretném megköszönni az amerikai kormánynak, hogy a történtek óta a biztonságomról a mai napig gondoskodnak” – nyilatkozta. 

A büntetését töltő férfi továbbá bocsánatot kért a bengázi áldozatok családjától. Veszteségüket őszintén átérezheti, hiszen időzköben a családja teljesen eltávolodott tőle. „Mindent elvesztettem, nincs már senkim”- mondta. Szeptember 26-ai szabadulása után folytatni igyekszik művét, amihez állítása szerint még 2 órányi anyag áll rendelkezésére, a végső verzióhoz pedig keresi a lehetséges kiadókat. Ha mindez sikerülne is neki, még szembe kell néznie a tanulsággal: a szólás szabadsága nem menti fel a felelősség alól.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »