UNESCO: veszélyben vannak a szír történelmi örökségek

Hat történelmi örökséget, köztük Aleppó városát is felvette az UNESCO a veszélyeztetett világörökségi listájára, hiszen a két éve tartó véres konfliktus miatt jelentős károkat szenvedtek a műemlékek. Aleppó mellett Damaszkus óvárosa és Boszra, a palmyrai oázis, Szíria északi részének ősi városai, valamint két vár, a Crac de Chevaliers és a Qal’at Salah ed-Din, vagyis a Szaladin vár kerültek fel a listára, írja az AFP.

„A Szíriában dúló fegyveres konfliktus miatt már nincsenek meg a megfelelő kondíciók a hat szóban forgó örökség kiemelkedő egyetemes értékének a megőrzésére és védelmére”, áll az UNESCO által kiadott dokumentumban. A hat szír emlék az UNESCO bizottságának a kambodzsai Phnom Penh-ben tartott éves ülésén került fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára (list of World Heritage in Danger).

Az egyik előkészítő dokumentumban azonban az olvasható, hogy az UNESCO főként információi ellenőrizetlen forrásokból származnak, továbbá a szociális médiából tájékozódnak, és a szír hatóságoktól kapott jelentések sem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet.

Aleppó óvárosa különösen sokat szenvedett a 2011-ben kezdődött konfliktus során. A város régi citadellája a tűzvonalba került, áprilisban pedig egy nyolcadik században épült és a tizenharmadik században újjáépített Omajjád mecset egyik minaretje semmisült meg, írja a Jazeera.

Az emlékművek megrongálása mellett titkos ásatásokról és sírrablásokról is többször beszámoltak.

Lorencsics Emese

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »