Komoly hadgyakorlatot tartott Izrael

Kétfrontos háborúra felkészítő, nagyszabású hadgyakorlatot tartott az izraeli hadsereg Észak-Izraelben, „a Golán-fennsík feszült helyzetének árnyékában” – írta a Maariv című izraeli napilap pénteken.

A hadgyakorlat idején a civil lakosság számára is érezhető volt a katonai erők mozgása mind a szárazföldön, mind a tengeren, mind a levegőben. Gyakorolták egyebek között a hajók ellen indított rakéták elleni védekezést (ilyen incidens a 2008-as, második libanoni háborúban is előfordult), tengeri ütközetet egy ellenséges hajórajjal és az izraeli partok védelmét.

Gyakorolták a légi, a tengeri és a szárazföldi egységek háborús körülmények között való együttműködését is.

A katonai manőverekre a sorkatonai szolgálatukat végzők mellett tartalékos erőket is mozgósítottak. Az elmúlt napokban az észak-izraeli égboltra minden éjjel több száz világító rakétát lőttek a légierő gépei.

A hadsereg illetékesei hangsúlyozták, hogy az éves tervekben kijelölt, előre eltervezett gyakorlatról volt szó. „Számos forgatókönyvre felkészülünk. Tavaly is végrehajtottunk egy hasonló hadgyakorlatot, tehát a jelenleginek nem feltétlenül van köze az utóbbi idők fejleményeihez” – nyilatkozott név nélkül egy katonai forrás.

Kitekintő / MTI

Friss hírek