Terítéken a bevándorlás Németországban

Egyre többen szeretnének szakképzett külföldi munkavállalókat Németországba csábítani, és van, ahol már kampány is indult az ügy érdekében; de a folyamat mégsem olyan egyszerű, ahogy az elsőre látszik.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, jó néhány politikus a szakképzett bevándorlók érkezésében látja a jövő gazdasági sikereinek kulcsát, ugyanis egyre több szektorban van szükség a magasan képzett munkaerőre. Ennek pótlására szeretnék sokan az országba csábítani a külföldi munkavállalókat. 

Dél-Németországban már kezdeményezések is indultak, hogy fiatal munkavállalókat vonzzanak magukhoz az euróválság által leginkább sújtott dél-európai régiókból. A kampány egyszerű logika mentén épül fel: míg a fiatalok Dél-Európában nagyfokú munkanélküliséggel szembesülnek, addig a dél-német kis-és középvállalkozásoknál égető szükség lenne a szakképzett munkaerőre. Ám a dolgok nem olyan egyszerűek, mint ahogy azt néhány politikus hinni szeretné. 

Nem mindegyik újonnan érkező tervez ugyanis hosszú távra, ahogy ez a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által múlt héten közölt tanulmányból is kiderül. Az értekezés számadatai szerint 2012-ben összesen több mint egymillió bevándorló érkezett az országba, de az év végén a lakosság száma csak mintegy 400 ezer fővel emelkedett. Ez köszönhető például annak, hogy az elmúlt években csak minden második görög, és minden harmadik spanyol bevándorló maradt egy évnél hosszabb ideig Németországban. Vagy ahogy a török etnikumúak népességmozgása is mutatja: négyezerrel több ember vándorolt Törökországba, mint amennyi érkezett onnan Németországba a tavalyi évben. 

A jelenlegi kezdeményezések egyébként az 1960-as és 1970-es évek azon kampányára emlékeztetnek, amely arra volt hivatott, hogy Németországba vonzzák az ún. Gastarbeitereket, vagyis vendégmunkásokat. Ezzel a kampánnyal mintegy 4 millió embert csábítottak az országba – szintén Dél-Európából – közvetlen készpénzes bónuszokkal, és üdvözlő ajándékokkal. 1964-ben például, az egymilliomodik vendégmunkást a Német Munkáltatók Szövetsége nyilvánosan fogadta a vasútállomáson. Egy rézfúvós zenekar a Torreádor áriáját játszotta a Carmenből; és a sajtó egész Nyugat-Németországban ódákat zengett arról, hogy a portugál bevándorló szeme hogyan ragyogott, mikor a fogadóbizottság egy vadonatúj mopedet ajándékozott neki.

Az elmúlt évtizedekben főleg képzetlen munkavállalók érkeztek Németországba. A jelenlegi „fogadóbizottságok” viszont inkább a szakképzett munkavállalókat várják délről. A magasabb képzettség mellett az ideális jelölt az, aki beszél németül, és a családalapítást is Németországban képzeli el.

Mégsem működik úgy a német munkaerőpiaci integráció, ahogyan azt sokan látni szeretnék. Az országba érkezett fiatalok jelentős része ugyanis csak rövidtávú megoldást lát a „vendégmunkában”; és a gazdasági helyzet javulása után szeretne visszatérni saját hazájába. A német cégek éppen ezért attól félnek, hogy felesleges pénzt fektetnek a külföldi munkavállalók integrációjába.

Lukács Tamás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »