Szeptemberben jöhet az újabb rezsicsökkentés

A Fidesz frakció azt kéri a kormánytól, hogy ne csak jövő év januárjától, hanem a fűtési szezon kezdetétől (szeptember, október) csökkentse tovább a hatósági gáz és villanyáram árat. Várhatóan ez a csökkentés is10% mértékű lesz, hasonlóan a januári 10%-os rezsicsökkentéshez.

Az újabb árcsökkentéssel a már így is veszteséges energiaszolgáltatók még nehezebb helyzetbe kerülnek. A gázár csökkentés ugyan közvetlenül nem érinti a MOL-t, de valószínűleg neki is árat kell csökkentsen a gázszállító vállalatánál, ami pár milliárd Ft profitkiesést jelenthet. Nagy negatív hatásra nem számítunk, de az amúgy is bizonytalan gazdaságpolitikai környezetben a MOL árfolyama is eshet (a hétfői bejelentések csak kevéssé érintették az árfolyamát).

vesztes ezúttal is a Magyar Telekom. A cég ugyanis alapból minimális profittartalom mellett vágott bele pár éve az energiaszolgáltatásba. A januári 10%-os rezsicsökkentés már erős mínuszba tolta az üzletág eredményét, az újabb vágással pedig már valószínűleg a tűréshatár fölé kerül a divízió üzleti profitja. Ezért is gondoljuk, hogy  Telekom menedzsmentje az üzletág gyors leépítése mellett dönt, ha az újabb árcsökkenést is bevezetik.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek