Nicaragua lehet az új Panama

A nicaraguai törvényhozás 61 igen és 25 nem szavazat ellenében elfogadta egy, a Panama-csatornához hasonló, az Atlanti-, és Csendes-óceánt összekötő mesterséges víziút építésének tervét – írja a LatimoPORT.hu.

A csatornaépítéssel a hongkongi székhelyű, HK Nicaragua Canal Developement Investment Co. Limited (HKND Group) bíznák meg. A konzorcium igazgatója, a kínai Wang Jing médiamogul szerint a munkálatok mintegy tíz évig tartanának és körülbelül 40 milliárd dollárba kerülne az építkezés, ami után a csatorna kezelési joga 50 évig a HKND Group kezében maradna.

A keretmegállapodás azt sem zárja ki, hogy a csatorna üzemeltetési jogát további 50 évre meghosszabbítsák a felek, így a HKND akár 2123-ig igazgathatná a második óceánközi víziutat.

Az építkezés terve egyébként nagy politikai vihart kavart Nicaraguában, mivel a HKND-t alig néhány hónapja hozták létre, így komoly kétségek merültek fel a cég valós képességeit illetően. A rossz nyelvek szerint valójában a kínai állam áll a HKND mögött, ami már csak azért is különös, mivel Nicaragua csak Tajvannal ápol hivatalos diplomáciai kapcsolatokat, Kínával nem.

A nicaraguai ellenzék egyébként komoly aggodalmát fejezte ki a projekt környezetvédelmi kockázataival kapcsolatban. Tény, hogy Daniel Ortega elnök kormánya nem konzultált az érintett őslakos törzsekkel, akiknek minden bizonnyal el kell majd hagyniuk őseik földjét.

Az építkezés környezetvédelmi aspektusait szabályozó „Ortega-Wang” névre keresztelt átfogó törvénytervezetet például nem egészen háromórás parlamenti vita után vitte keresztül a képviselőházon a sandinista többség.

LatimoPORT.hu

Friss hírek