Együttműködési megállapodás Vas megye és Muravidék között

Hodoson került sor a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) Tanácsa, valamint Vas Megye Önkormányzati Közgyűlése között a 2013-as évre kidolgozott együttműködési megállapodás aláírására.

Június 7-én délelőtt Hodoson a helyi önkormányzat üléstermében Horváth Ferenc, az MMÖNK Tanácsának elnöke és Kovács Ferenc, a Vas Megyei Önkormányzati Közgyűlés elnöke írta alá az egyezményt. A muravidéki művészeti csoportok munkáját továbbra is nyolc Vas megyei szakmai vezető segíti, 2013-ban összesen 200 alkalommal.

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet a csoportvezetők tiszteletdíját fedezi. Horváth Ferenc, a muravidéki csúcsszervezet elnöke nyilatkozatában elmondta, hogy a szerződés megkötésével nem csak pénzügyi támogatásról van szó, hanem az elvről is, hogy a megyék átalakulása ellenére is fontosnak tartják, hogy gondoskodjanak muravidéki magyar testvéreikről is. – „Sokkal inkább a megyéknek köszönhetjük azt, hogy megmaradtunk és a kultúránkat ilyen szinten ápolni tudjuk, mint az anyaországnak, ami sokkal később lett erre figyelmes. Szeretnénk, ha a jövőben ez az együttműködés a megye és a Muravidék között más téren is folytatódna. Mi mint kis közösség sokkal könnyebben lehetünk nyertes pályázók, ha partnerként egy vagy akár két erős megyével együttműködünk” – mondta a muravidéki csúcsszervezet elnöke. A szerződő felek további közös kulturális, művészeti célú, EU-s pályázatok kidolgozására és együttes benyújtására törekednek, nagy hangsúlyt fektetve a 2014–2020 közötti tervezési időszakra történő felkészülésre. Mielőtt pecsét került a szerződésre, vasi részről Kovács Ferenc, a Vas megyei közgyűlés elnöke a következőket nyilatkozta.

„Gyakorlatilag egy teljesen határnélküli világban és együttműködésben gondolkodunk, amelyben kiemelkedő szerepe van a határon innen és túl élő nemzetiségeknek. Ez vonatkozik a muravidéki magyarokra, a magyarországi vendekre és a térségben élő horvátokra és németekre is. Ezeknek a népeknek a nyelvi, kulturális értékeinek az életben tartásához az önkormányzatnak háttértámogatást kell biztosítania” – mondta a közgyűlés elnöke, majd az őrségi együttműködésekkel kapcsolatban folytatta gondolatait. „Az Alpok–Adria szövetségből egy európai uniós gazdasági társulást hozunk létre, ami olyan közös programok felállításán fog dolgozni, amelyek az élet teljes területét átölelve összekötik ezeket a területeket az oktatástól a gazdaságpolitikáig, a tudománytól a kutatásfejlesztésig. Stájerország, Vas megye és a Muravidék nemzeti parkjai esetében együttműködésen dolgoznak szakembereink – ez kerékpárút hálózatok létrehozását és kerékpárkölcsönzést jelent. Ennek a programnak az előkészítése már napjainkban zajlik. Remélem, hogy az érintett három nemzeti park partner lesz ebben, mivel ez egy fontos előrelépés lehetne abban, hogy további gazdasági fejlesztések is megjelenjenek ezeken a védett területeken.

Kovács Ferenc a szerződés aláírásakor hozzáfűzte: „Vas megye részéről mindenki készen áll arra, hogy a legszélesebb körű együttműködésben partnere legyen a muravidéki magyarságnak.”

nepujsag.net

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »