Sárkányhajó-fesztivált ünnepeltek a kínaiak

Idén még az űrben is zongzi-t ettek az egyik legnagyobb kínai ünnepnek számító Sárkányhajó Fesztivál alkalmából.

Idén június 12-re esett a minden holdév 5. hónapjának 5. napján megünnepelt sárkányhajó, vagy duanwu fesztivál Kínában. Ilyenkor többek között sárkányhajó versenyeket rendeznek, zongzi nevű piramis alakú, bambuszlevelekbe csomagolt, töltött, ragadós rizses ételt fogyasztanak. Emellett hagyománnyá vált, hogy ezen a napon a gyerekekre különböző illatos tasakokat kötnek, ami megvédi őket a gonosz szellemektől. A másik szokás pedig, hogy ötszínű selyemfonalat kötnek a gyerekek csuklójára, bokájára és nyakára, mert ennek gyógyító és mágikus képességeket tulajdonít a hagyomány és ezt a gyerekek csak az első nyári eső után dobhatják a folyóba. Emellett a betegségek elűzése érdekében ilyenkor szokás kitakarítani a házat és üröm, valamint kálmos leveleket akasztani az ajtók tetejére.

A több mint 2000 éves duanwu ünnepet a híres kínai költőig, az időszámítás előtt 4-3. században –  a Hadakozó fejedelemségek korában – élt, hazaszeretetéről elhíresült Qu Yuanhoz (Csü Jüan) vezetik vissza. A költő ugyanis inkább fojtotta vízbe magát, minthogy végignézze, ahogy hazáját – ahonnan korábban száműzték – elfoglalja a Qin (Csin) fejedelemség. A helyi halászok a testét keresve leúsztak hajóikkal a folyón, még mások ételt, így zongzi-t dobáltak a vízbe, hogy oda csalják a halakat és más állatokat, ezzel óvják meg a halott költő testét. Innen ered a sárkányhajó verseny és a zongzi evésének hagyománya. Mivel Qu Yuan az év ötödik hónapjának ötödik napján hunyt el, ezért később ezt a napot választották arra, hogy évente megemlékezzenek róla.

A dupla ötös ünnep eredetéről vannak más felfogások is, ami azonban biztos, hogy mára a sárkányhajó fesztivál többnapos, turistacsalogató eseménnyé vált, amellyel a nyár kezdetét is megünneplik és már hosszú ideje megrendezik Kína mellett többek között Malajziában, Szingapúrban, vagy épp Tajvanon is. A duanwu ünnepet azonban a kínaiak Ázsián kívül is megtartják, idén például az űrből kívántak boldog sárkányhajó fesztivált asztronautáik a világon élő minden kínainak és ők maguk is némi zongzi elfogyasztásával emlékeztek meg a 2008. óta nemzeti ünnepnek is számító jeles napról.

Fülöp Tímea

Friss hírek