Utolsó rohamra készül az árvíz Németország ellen

Szász-Anhaltban és Alsó-Szászországban tart az Elba árvize. Mint arról korábban már mi is írtunk, Németországban hatalmas károkat okoznak a kora nyári árvizek: több gát átszakadt, számos falu és város áll vízben, a károkat pedig a legelső becslések szerint legalább 12-16 milliárd euróra becsülik.

Miközben Magyarországot lassan elhagyja a Duna árhulláma, Németország északi tartományaiba most ér el a Csehországot múlt héten sújtó árvíz. Az Elba árhulláma, ami a múlt hét végén Drezdában és más kelet-németországi tartományokban okozott válsághelyzetet, most már közelít az Északi-tengerhez, viszont addig még több száz kilométert kell megtennie az északi német tartományok hatalmas síkságain, a gátak pedig egyre kevésbé bírják a normális vízszint kétszeresétől rájuk nehezedő nyomást.

Hétfőn újabb, immár a harmadik gátszakadás volt az Elbán: Stendal városának közelében adta meg magát egy védmű, ami miatt több ezer embert kellett kitelepíteni a környékről. Több falu víz alá került, és az áradás megbénította a Berlint Hannoverrel összekötő gyorsvasúti vonalat is, így a német főváros felé is akadozik a vasúti közlekedés. Az átszakadt gátak csökkentették a még ép töltésekre nehezedő nyomást, a tartományba kivezényelt katonák pedig erejüket megfeszítve, helikopterek segítségével próbálják befoltozni a sérült szakaszokat. A Bundeswehr adatai szerint szerdán országszerte 16.000 katona dolgozik az árvízi védekezésben, és behívtak ezer tartalékost is, hogy segítsenek a gátakon.

View Larger Map

Az Elba alsó szakaszán már tart a készülődés, de bizonyos helyeken már most is válságos a helyzet: a Hamburgtól alig 40 kilométerre lévő Lauenburgban az óvárosból négyszáz embert kellett máris kitelepíteni, az elektromos szolgáltatásokat pedig elővigyázatosságból lekapcsolták. Itt csütörtökön várják a folyó tetőzését. Az Elba felsőbb szakaszain már enyhül a nyomás, de Magdeburg térségében még mindig nagyjából húszezer ember nem térhetett vissza az otthonába az árvízi helyzet miatt. Szász-Anhaltban az áradások miatt eddig több mint negyvenezer embert kellett kitelepíteni lakásából.

A politikusok is követik az eseményeket: Angela Merkel tegnap Wittenbergben ismét megtekintette az árvízi védekezést, ahol a hivatásosok és az önkéntesek védelmi munkáját dicsérte. Philipp Rösler gazdasági miniszter pedig bejelentette: módosítják a szövetségi költségvetést az árvízkárok mérséklése érdekében, adóemelésekre viszont nem lesz szükség emiatt. Merkel kancellár holnap egyeztet a tartományi miniszterelnökökkel a károkról, illetve arról az újjáépítési alapról, aminek elődje a 2002-es nagy árvizek után lehetővé tette a gyors romeltakarítást Németországban.

Délen eddig javult a helyzet, viszont a német meteorológiai szolgálat szerint csütörtökön és pénteken újabb hidegfront vonul át Németország ezen részén, ami kiterjedt esőzéseket okoz majd. Ezzel párhuzamosan a felső szakaszokon ismét árad a Duna: a napok óta gátszakadással sújtott deggendorfi térségben például újra óránként egy centiméterrel nő a vízszint.

A védelmi erőfeszítések mértékére amúgy jellemző, hogy kiürült Németország egyik legnagyobb homokzsák-gyártó cégének, a braunschweigi Seidel Gmbh-nak a raktára, magánszemélyek így már nem vásárolhatnak zsákokat. Szövetségi szinten az ellátás viszont biztos: az európai összefogásnak köszönhetően Dániából, Hollandiából, Belgiumból és Franciaországból is érkezik utánpótlás, amit szinte azonnal be is építenek a legrosszabb helyzetben lévő gátszakaszokra.

Kitekintő összeállítás

Friss hírek