Kolumbiában szappanoperával térít Amerika

Amerika világszerte folytatott erőszakellenes kampányában felhasznált eszközök között immáron a szappanopera műfaja is felbukkan. A Fehér Ház Kolumbiában tervezi bevetni a módszert, nem kis kockázatot vállalva ezzel.

Az amerikai hadsereg forgatókönyvírókat és színészeket állítana csatasorba a kolumbiai gerillákkal vívott küzdelmében – számol be a Wired.

Az Egyesült Államok hadserege kérvényt nyújtott be egy pályázat kidolgozására, mely a dél-amerikai országban tervezett drogellenes kampányának főbb építő elemeit valósítaná meg. A nyertesnek összesen 20 rádió szappanopera epizódot kell megírni és legyártani egy Kolumbiában kihelyezett amerikai hadműveleti csoport számára. A 20 részből 8-nak a fegyveres gerillák leszerelését támogató üzenetet kell sugallnia, 8-nak pedig a hasonló, illegális csoportosulásokba történő toborzást kell negatív fényben feltüntetnie.

A pentagoni irata szerint az így elkészült rádióműsorok forgatókönyvei teljesen megfelelnének a valóságnak, hiszen ex-gerillák beszámolóit vennék hozzájuk alapul. A végleges részekről a Kolumbiában állomásozó katonai különítmény dönt, akik akár vissza is küldhetik átírásra az általuk nem megfelelőnek ítélt darabokat. Amennyiben a 16 epizódból álló sorozat sikerrel jár, további 4 kerül leadásra. Ezek a hagyományos családi értékeket, a nőkkel való jobb bánásmódot, és az amerikai és társnemzetek céljainak fontosságát emelnék ki az országban és a dél-amerikai kontinensen. A részeket spanyolul, és annak helyi kolumbiai nyelvjárásain is sugározni fogják.

A program elindítására a dél-amerikai ország kormányának korábbi sikerei adtak okot. „A Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erőinek (FARC-Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) katonáit a vezetők halálfenyegetésekkel, és bántalmazással tartják a szervezeten belül. Az elmúlt években a helyi kormány képviselői a leszerelt fegyvereseket arra kérték, hogy még a hegyekben élő társaikat és barátjaikat meggyőzzék a visszatérés veszélytelenségéről. Az elterjedt rádió használat miatt az üzenet több emberhez juthatna el az ország vidéki területein – nyilatkozta Ana Patel, egy volt lefegyverzéssel foglalkozó szakértő. 

A propaganda kampány kilátásai mégsem fényesek. Nincsenek pontos számadatok arról, hogy a Védelmi Minisztérium mennyi forrást különített el a programra. Az USA Today számítása szerint 2012-ben az amerikai célokat népszerűsítő csoportok összesen 54 millió dollárt költöttek el, ami 2,800 speciális alakulatban résztvevő ügynök és további 4 ezer tartalékos bérét tette ki. A lap birtokába jutott jelentés szerint távolról sem egyértelmű, hogy a propagandaként szolgáló projektet hatékonyak-e. Így sem a Pentagonban, sem a Fehér Házban nem tudják, hogy vajon mire költenek dollár milliókat. Továbbá, Washington-nak azzal a kockázattal is számolnia kell, hogy egy elrontott művelet súlyosan csorbíthatja az Egyesült Államok hírnevét az adott országban.

Az otthoni aggályok sorát leszámítva sem lesz lesz egyszerű betörni a szappanopera piacra   és átütő sikert elérni. Dél-Amerikában, sőt, még az Egyesült Államokban is hatalmas haszonra tesznek szert azok a spanyol nyelvű tévécsatornák, amik úgynevezett narko-regényeket filmesítenek meg. A virágzó iparág, melyet főleg kolumbiai produkciók tesznek ki, a drogkartellekben zajló romantikus, ám erőszakkal teli életvitelt dicsőítik. Mindent egybevéve, Amerika számára rendkívül nehéz lesz csak a propaganda eszközével élve legyőzni a kolumbiai kábítószer-kereskedőket. Egy drámasorozatnál ugyanis több kell ahhoz, hogy egy egész nemzet gondolkodását gyökeresen meg lehessen változtatni.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek