Törökországi tüntetések: Erdogan hajthatatlan

Ismét fosztogatóknak és terroristáknak nevezte a török miniszterelnök vasárnap a kormánya ellen tüntetőket, és kijelentette, hogy nem hagyja megfélemlíteni magát.

“Gyújtogatnak és fosztogatják a köztulajdont; a fosztogatók a pontos kifejezés” róluk szólva – mondta Recep Tayyip Erdogan Adana repülőterén, ahol nagyszámú hallgatóság gyűlt össze.

“Hagyhatnánk, hogy anarchisták és terroristák foglalják el a tereket?” – kérdezte a rendőri fellépés igazolásaként.

A kormányfő kétségbe vonta, hogy a tüntetőket az isztambuli Gezi parknak a beépítéstől való védelme motiválná: “a tüntetők 95 százaléka még azt sem tudja, hogy hol van a Gezi park” – mondta, és felszólította híveit, hogy a jövő márciusi helyhatósági választásokon “leckéztessék meg” az ellene tüntetőket.

Isztambul kormányzója – aki ugyanannak a pártnak a tagja, mint Erdogan – viszont bocsánatot kért vasárnap a rendőri túlkapásokért, amelyeknek már három halálos áldozatuk van, és a tüntetőket “független, a pártok fölött álló szabad állampolgároknak” nevezte. Hüseyin Avni Mutlu a Twitter közösségi oldalon tett nyilatkozatában megígérte, hogy a rendőrség nem fogja többé megpróbálni eltávolítani azokat, akik a Taksim téren és a Gezi parkban tüntetnek.

A török rendőrségi szakszervezet eközben bírálta a rendfenntartók túlterhelését a napok óta tartó tüntetések miatt. Faruk Sezer szakszervezeti vezető a török média vasárnapi jelentése szerint azt közölte: már hat rendőr követett el öngyilkosságot, miután 120 órán át kellett helytállniuk az utcai megmozdulásokon. Sezer a hatósági túlkapásokkal kapcsolatban elmondta, hogy a demonstrálók elleni erőszak erőszakot szült, amint azt a rendőrök is megtapasztalták.

mti

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »