Orosz-EU csúcstalálkozó: hamarosan jöhet a vízummentesség

Június 3-án kezdődött Oroszország és az EU kétnapos csúcstalálkozója Jekatyerinburgban. A találkozón részt vett Vlagyimir Putyin orosz államfő, az Európai Bizottság elnöke José Manuel Barroso és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke is.

„Megvitattuk a kölcsönös kereskedelmi követeléseket beleértve az újrahasznosítási díjat, az EU antidömping intézkedéseket, egészségügyi és növény-egészségügyi normákat. Egyetértettünk abban, hogy konstruktívan és közösen dolgozunk annak érdekében, hogy elérjük a kölcsönösen elfogadható megoldásokat és legyőzzük a nézeteltéréseket a közös kereskedelemben” – nyilatkozta Vlagyimir Putyin a Jekatyerinburgban június 3-4-én megtartott EU – Oroszország csúcstalálkozó eredményéről.

Oroszország és az EU továbbra is keresi a kompromisszumot az Európai Harmadik Energia Csomagra. „Vannak megoldatlan problémák ezen a területen, de folytatjuk a kapcsolatainkat és tovább keressük a kölcsönösen elfogadható megoldásokat” -nyilatkozta Putyin hozzátéve, hogy Oroszország és az EU már aláírt egy ütemtervet 2013 márciusában az egységes energetikai együttműködésről, ami 2050-ig érvényes.

Energia: a harmadik csomag

Az  EU harmadik csomagjának célja a villamos energia és gázpiac szabályozása, hogy elválassza a termelést és kínálatot az átadási hálózattól, megkönnyítsék a határokon átnyúló energia kereskedelmet, növeljék a nemzeti szabályozások hatékonyságát és elősegítsék a határon átnyúló együttműködést és befektetést. Célja továbbá a nagyobb piaci átláthatóság megvalósítása és az EU tagok közötti szolidaritás növelése. A harmadik energiacsomag különösen befolyásolja az orosz gáz export monopólium, Gazprom működését, ami a gáz előállítás és eladás mellett szállítási szolgáltatásokkal is rendelkezik.

Kölcsönös kereskedelmi díj

Az EU felháborodott Moszkva legújabb lépésén. Az autó importra kivetett szállítási díjat protekcionista intézkedésnek tartják, amit Oroszország környezeti újrahasznosításnak leplez. Az intézkedés célja feltehetőleg a hazai autógyárak védelme a piaci versenytől, miután Oroszország a múlt évben csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO).

Az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso a csúcstalálkozó után elmondta, hogy az Unió remélte Oroszország egy egységes újrahasznosítási díjat fog bevezetni mind az importált mind a hazai autókra júliusig, hisz februárban az orosz Gazdasági Minisztérium még ezt tervezte. Az orosz kormány pedig törvényjavaslatot terjesztett elő a parlamentnek, hogy kötelezzék az orosz autógyártókat az újrahasznosítási díj megfizetésére. Ezt az újrahasznosítási díjat jelenleg a régi és új importált autókra kell megfizetni, mialatt a hazai autógyártóknak csak garantálniuk kell a biztonságos szállítást és kezelést. Így az unió reklamációt nyújtana be a WTO-nak, ha Oroszország nem foglalja törvénybe a hazai és külföldi gyártók egyenlő díjfizetését. 

Vízummentesség kérdése

A jekatyerinburgi csúcstalálkozón a vízumrendszer liberalizálásáról szóló tárgyalások végső szakaszba érkezéséről nyilatkozott Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter. A döntés most már az Európai Bizottság tárgyalói és orosz tárgyalópartnereik kezében van. Oroszország készen áll aláírni a megállapodást, amint a  dokumentumot jóváhagyták és a megfelelő hazai eljárások mind Oroszországban, mind az EU-ban befejeződnek, olvasható az europe.eu oldalán.

Azonban az új orosz jogszabálynak köszönhetően a légitársaságoknak kötelességük az utasok személyes adatait átadni, még az átutazóékét is, ez azonban akadályozhatja a megállapodást, mivel az EU jelenlegi jogszabályait sérti az adatok kiszolgáltatása, adta hírül a RIA hírügynökség.

Kostyák Nóra

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »