Újra tárgyalóasztalhoz ült Észak és Dél-Korea

Újraéledt az egyetlen diplomáciai kapcsolat az elmúlt hónapokban háború szélére sodródott országok között, a hétvégén szakértői megbeszélést kezdett a két koreai állam.

Péntek óta ismét él Vöröskereszt által fenntartott forródrótkapcsolat a két koreai állam között, miután csütörtökön Észak-Korea a megromlott viszony rendezésére a Dél-Koreával való tárgyalások újraindítását kezdeményezte, és vasárnap meg is indultak a szakértői egyeztetések Panmindzson határfaluban. Phenjan számos problémát rendezne a Szöullal való párbeszéd keretében, köztük a korábban közösen fenntartott Keszong gazdasági övezet ismételt működésbe helyezését, vagy éppen a koreai háború miatt szétszakított családok újraegyesítését – írja a Channel News Asia.

A forródrót a közvetlen diplomáciai kapcsolat hiányára létrehozott kommunikációs eszköz, melyet Kim Dzsongun rezsimje márciusi háborús fenyegetései közepette függesztett fel, jelenleg a Vöröskereszt által üzemeltetett vonal él újra, viszont a katonai hivatalnokok által használt továbbra sincs működésben. Kim Dzsongun bizalmasának pekingi látogatása során már jelezte észak békülési szándékát, a csütörtökön Szöul felé intézetet tárgyalási szándék mégis váratlanul hatott. Egyes vélemények szerint az északi enyhülés hátterében a pénteken kezdődő amerikai-kínai csúcstalálkozó állhat – melynek egyik kulcstémáját az észak-koreai krízis adhatja – az USA-Kína kapcsolatok szorosabbra fűzésével ugyanis tovább növekedne Észak-Korea elszigeteltsége.

Dél-Korea az újraindított forródrotot használva elfogadta észak tárgyalási ajánlatát, és június 12-ét tűzte ki miniszteri szintű találkozóra, szöuli helyszínnel, válaszul azonban Phenjan munkaszintű megbeszélésre hívta Dél-Koreát, és a hátár közelében lévő, a „béke városának” is nevezett Panmindzsonban akart tárgyalóasztalhoz ülni vasárnap, de kilátásba helyeztek egy miniszteri szintű találkozó előkészítését is.

A vasárnap megindult tárgyalások központi témáját a két állam szimbolikus együttműködését, és Észak elsődleges devizaforrását szolgáló Keszong különleges gazdasági övezet újraindítása képezi. A északi blokád miatt az ipari komplexum kiürítése áprilisban kezdődött, májusra Dél-Korea minden dolgozóját kivonta a területről, amivel minden hivatalos kommunikációs csatorna megszűnt a két állam között. Az észak-koreai KCNA központi hírügynökség közleményében továbbá az elszakított koreai családok újraegyesítésének problémáját is orvosolni kívánja a két Korea közötti tárgyalások során. Az észak-koreai atomprogram felszámolása azonban továbbra sem kerül terítékre. 

Dóczi Tamás

Friss hírek