Rendőri védelem Mátyás királynak

A jövőben Kolozsvár városának rendőrsége védi Mátyás király és vitézei szobrát valamennyi nagyobb szabású főtéri tömegrendezvényen – szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Emil Boc, Kolozsvár polgármestere. Az elöljáró elmondta: azért döntöttek így, mert szombaton a városnapok keretében megrendezett esti koncerten többen is felmásztak a szoborcsoport talapzatára, egyszerűen kilátónak használva azt.

Boc szerint a város valamennyi műemlékét megilleti a védelem, hiszen ha megrongálják a szobrokat, akkor az okozott károk költségei valamennyi kolozsvárit egyaránt terhelik, nem csak a magyarokat vagy a románokat. „Ez nem etnikai, hanem műemlékvédelmi, közigazgatási kérdés” – hangsúlyozta a polgármester arra felvetésre, hogy a magyar közösségnek kiemelten fontos a Fadrusz-alkotás, hiszen felerészben a magyar állam finanszírozta restaurálásának költségeit. Az elöljáró hozzáfűzte: Kolozsvár európai szellemiségű város, amit jól szemléltet a kolozsvári román és magyar opera korábbi közös főtéri fellépése is.

Horváth Anna, a kincses város alpolgármestere a Krónika kérdésére elmondta: kedden tárgyalt Emil Boc polgármesterrel a szombati incidensről, világossá téve, hogy a magyar önkormányzati képviselők megengedhetetlennek tartják az ilyen esetek előfordulását. A megbeszélés eredményeként a városi rendőrség polgármesteri rendeletben kapott utasítást arra, hogy valamennyi főtéri tömegrendezvény idején kordonnal vegyék körbe a szoborcsoportot. Horváth Anna szerint egyébként a gondot szervezői mulasztás okozta szombaton.

A városi rendőrség ugyan jelen volt az esti koncerten, azonban a korábban felszerelt kordon elemeket a szervezők átvitték a színpad köré, így a szoborcsoport védtelen maradt. A kordon felállításához szükséges vaskorlát elemeket a csendőrségtől kell elkérni, a szervezők ezt egyszerűen elmulasztották. Az alpolgármester elmondása szerint kedd este már állt a kordon, és ezúttal senki nem próbált felmászni a talapzatra.

kronika.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »