A nagyköveteivel trükközik Csehország

A cseh külügyminisztérium azt mérlegeli, hogy néhány jövőbeni nagykövetet ideiglenesen ügyvivőként küld ki állomáshelyére, mert ehhez nincs szüksége az államfő jóváhagyására.

A tárca ezzel szeretné részben megoldani azt a helyzetet, amely az után alakult ki, hogy az új nagykövetek személyét illetően ellentétek támadtak Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Milos Zeman államfő között.

A minisztérium elképzelését a Právo című független lap közölte csütörtökön, majd Johanna Grohová külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette.

„Ez megszokott eljárás, amelyet más államok is alkalmaznak” – jelentette ki a szóvivő. Konkrét személyeket, illetve államokat nem kívánt megnevezni. Az elnöki hivatal azt állítja, hogy nem tud semmiről, így az ügyet nem kívánják kommentálni.

„Sajtóhírekre nem akarunk reagálni. Megvárjuk a külügyminisztérium hivatalos tájékoztatását. Az államfő ismételten kinyilvánította, hogy kész tárgyalni a lehetséges megoldásokról” – mondta Hynek Kmonícek, az elnöki iroda külügyi osztályának vezetője újságíróknak.

Jíri Schneider, a külügyminiszter első helyettese úgy nyilatkozott, hogy rendkívüli megoldásról van szó, amelyet azután alkalmaznak, hogy a fogadó ország egyetért vele.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt élesen bírálta a külügyminisztériumot. „Kétségbeejtő kompromisszumról van szó, hiszen egy ügyvivőnek nincs sehol olyan pozíciója, mint egy nagykövetnek, s lesznek, akik szóba sem állnak vele” – jelentette ki Lubomír Zaorálek, a párt elnökhelyettese.

A prágai sajtó értesülései szerint jelenleg már mintegy 10-15 olyan nagykövet vár hivatalos kiutazásra, akiket a fogadó ország is jóváhagyott.

Zeman és Schwarzenberg között különösen az váltott ki feszültséget, hogy az államfő elődjének, Václav Klausnak a feleségét, Lívia Klausovát javasolta pozsonyi nagykövetnek. Schwarzenberg ezt elutasította, s azt állítja, hogy Pozsonyban profi diplomatára van szüksége Prágának.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »