A nagyköveteivel trükközik Csehország

A cseh külügyminisztérium azt mérlegeli, hogy néhány jövőbeni nagykövetet ideiglenesen ügyvivőként küld ki állomáshelyére, mert ehhez nincs szüksége az államfő jóváhagyására.

A tárca ezzel szeretné részben megoldani azt a helyzetet, amely az után alakult ki, hogy az új nagykövetek személyét illetően ellentétek támadtak Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter és Milos Zeman államfő között.

A minisztérium elképzelését a Právo című független lap közölte csütörtökön, majd Johanna Grohová külügyminisztériumi szóvivő is megerősítette.

“Ez megszokott eljárás, amelyet más államok is alkalmaznak” – jelentette ki a szóvivő. Konkrét személyeket, illetve államokat nem kívánt megnevezni. Az elnöki hivatal azt állítja, hogy nem tud semmiről, így az ügyet nem kívánják kommentálni.

“Sajtóhírekre nem akarunk reagálni. Megvárjuk a külügyminisztérium hivatalos tájékoztatását. Az államfő ismételten kinyilvánította, hogy kész tárgyalni a lehetséges megoldásokról” – mondta Hynek Kmonícek, az elnöki iroda külügyi osztályának vezetője újságíróknak.

Jíri Schneider, a külügyminiszter első helyettese úgy nyilatkozott, hogy rendkívüli megoldásról van szó, amelyet azután alkalmaznak, hogy a fogadó ország egyetért vele.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt élesen bírálta a külügyminisztériumot. “Kétségbeejtő kompromisszumról van szó, hiszen egy ügyvivőnek nincs sehol olyan pozíciója, mint egy nagykövetnek, s lesznek, akik szóba sem állnak vele” – jelentette ki Lubomír Zaorálek, a párt elnökhelyettese.

A prágai sajtó értesülései szerint jelenleg már mintegy 10-15 olyan nagykövet vár hivatalos kiutazásra, akiket a fogadó ország is jóváhagyott.

Zeman és Schwarzenberg között különösen az váltott ki feszültséget, hogy az államfő elődjének, Václav Klausnak a feleségét, Lívia Klausovát javasolta pozsonyi nagykövetnek. Schwarzenberg ezt elutasította, s azt állítja, hogy Pozsonyban profi diplomatára van szüksége Prágának.

Kitekintő / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »