Josefina Vázquez Mota ismét kampányban

Az egykori ex-elnökjelölt, Mexikó első igazán esélyes női elnökjelöltje több hónapos szünet után újból megjelent pártja rendezvényén. Vajon mik az okai Josefina Vázquez Mota felbukkanásának?

A mexikói ex-elnökjelölt, Josefina Vázquez Mota (JVM) a tavaly júliusi választások után egyre kevesebb alkalommal jelent meg a Nemzeti Akció Pártja (PAN) által szervezett eseményeken. Az időközi választások közeledtével azonban visszatért a politika élvonalába. Noha ezúttal a kampányban csak támogatóként vesz részt, a napokban Tamaulipas államban, Matamoros város polgármesteri székéért induló Leticia Salazart kísérte el egy rendezvényre. Vázquez Mota twitteren is hangsúlyozta a barátságát Leticia Salazarral, akit “nagy tapasztalattal és akarattal rendelkező nőnek” tart.

Nem véletlen, hogy JVM épp Tamaulipasban állt újra nyilvánosság elé, a 2012-es választások során Matamorosban a két másik elnökjelölttel szemben itt ő kapta a legtöbb szavazatot. A PAN ex-elnökjelöltjének újbóli megjelenését az is indokolhatja, hogy az első közvélemény-kutatásokon pártja hátrányban van az Intézményes Forradalmi Párthoz (PRI) képest. Vázquez Mota erősítést jelenthet Gustavo Madero pártelnöknek a továbbra is megosztott PAN-ban, Ernesto Corderóval és a calderonista irányzattal (a PAN azon része, amely az előző elnököt, Felipe Calderónt támogatja) szemben. Egyrészt Cordero riválisa volt az elnökjelöltségért folytatott küzdelemben, emellett Felipe Calderón is nyíltan nem őt támogatta.

Ezzel ellentétes elképzelést támasztanak alá a PAN politikusaitól (“panistáktól”) származó információk, amelyek szerint JVM rövidesen bejelenti, hogy indul a pártelnöki pozícióért, s valójában ez áll a nyilvánosság előtti megjelenésének hátterében. Ebben az esetben ismét megmérettetne Ernesto Corderóval, aki valószínűleg szintén jelölteti magát. Kérdés, hogy melyikük kerülne ki győztesen ebből a párharcból.

Az biztos, hogy Corderónak most magas a támogatottsága a PAN-on belül, míg Josefina Vázquez Mota hátrányból indul, amelynek legfőbb oka az elnökválasztás elvesztése. Nem csak az a tény, hogy nem a PAN adta ismét az elnököt Mexikónak, hanem a kampány során elkövetett hibák, amelyek mind a jelölt, mind pártjának számlájára írhatóak voltak, s végül abban mutatkoztak meg, hogy míg Vázquez Mota kezdettől fogva második helyen állt, a választást mégis harmadikként zárta. Ezért kérdéses, hogy a PAN politikusai újra bizalmat szavaznának-e neki, a jelenlegi megosztott helyzetben.

Balla Zsuzsa

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »