Főként a Fideszre szavaznának a szlovákiai magyarok

Ha a szlovákiai magyarokon múlna, a Fidesz nyerné a választásokat, de kormányt egymaga nem tudna alakítani.

A Híd által megrendelt, a Focus közvélemény-kutató ügynökség, valamint a Publicus Slovensko által készített reprezentatív felmérés szerint a szlovákiai magyarok 34%-a nem választana Magyarországon, 23% bizonytalan – ez egy elméleti kérdés volt, tehát mindenkinek feltették, nem (csak) a magyar választójoggal bíró kettős állampolgároknak.

A biztos pártválasztók között a Fidesz 47, a balközép ellenzék (MSZP, Együtt 2014, LMP, DK) 41, a Jobbik 11%-on áll.  Ebben a kérdésben markánsan eltérő a két párt szimpatizánsainak a választása. Az MKP szavazóinak kétharmada a Fideszre, 17%-a az ellenzékre, 16%-a pedig a Jobbikra voksolna. A Híd szimpatizánsainál viszont a baloldali ellenzék győzne 54%-kal, a Fidesz 42%-ot kapna, a Jobbik pedig a küszöb alatt végezne (4%).  Az Orbán-kormány teljesítményét iskolajegyekkel kifejezve az MKP választói 2,59-esre, a Híd szimpatizánsai 3,07-re értékelték. Az adatfelvétel április és május fordulóján zajlott 741 fős mintán, a kérdezőbiztosok dél-szlovákiai magyarokat faggattak preferenciáikról. A kutatás egy hosszabb ideje futó méréssorozat legújabb része. A felmérés során rákérdeztek a magyarok hazai pártpreferenciáira is. A biztos magyar pártválasztók 55%-a a Hidat, nem egész 30%-a az MKP-t támogatja. A szlovákiai magyarok negyede egyébként nem tud a pártpalettáról választani, 8%-a bizonytalan. Érdekesség, hogy azok, akik szlovák pártra voksolnának (a biztos pártválasztók 15%-a), jórészt Ficóéknak szavaznának bizalmat. Ebben a csoportban a Smer népszerűsége 40%-os.  A felmérés részletei az Új Szó szerdai számában olvashatók.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »