Matolcsy akcióban: újabb mélyponton a kamat

Újabb történelmi mélypontra, 4,5%-ra csökkentette az irányadó rátát az MNB monetáris tanácsa. Ez immár a tizedik kamatvágás a tavaly augusztusi kezdet óta. Valószínűleg ez alkalommal is – ahogy a legutóbb is – teljes egyetértés lehetett a tanácstagok között, hiszen a jelenlegi tagok korábban is nyíltan kiálltak a további lazítás mellett.

A folytatás illetően egyes külföldi elemzők szerint idén akár 3,25-3,5%-ig is süllyedhet az irányadó ráta, e téren mi azonban tartjuk a most már konzervatívnak számító 4,0%-os előrejelzésünket. Ezt júliusban érheti el az MNB a jelenlegi ütem mellett.

A határidős kamatlábak alapján (3×6 FRA) jelenleg 3,87%-ra várja a piac a kamatszintet három hónap múlva. Érdekes fordulat azonban, hogy a lazítási ciklus augusztusi kezdete óta ez az első alkalom, hogy tartósan emelkedett a ráta (május elején még 3,77% volt). Jóllehet, hogy a 10 bázispontos eltérés nem jelentős, de mutatja, hogy a piaci szereplők óvatosabbak lett a radikálisabb lazítás kapcsán. Ez is arra utal, hogy a 4%-os szintet elérve már nem lesz egyértelmű, hogy tovább folytatódik-e a ciklus.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek