Újvidéken ötvenezren dolgoznak feketén

Körülbelül 50 ezren dolgoznak Újvidéken mindenféle szociális védelem nélkül, legtöbben közülük fiatalok és munakerő-felesleggé vált emberek.

A Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint Újvidéken körülbelül 130 ezer személy van munkaviszonyban. A munkanélküliek listáján több mint 30 ezer személy szerepel, mintegy 50 ezren pedig minden törvényt megkerülve és minimálbérért dolgoznak.

Az újvidéki szakszervezetek képviselője szerint a leginkább veszélyeztetettek az idősebbek, akik nem ritkán kézbe kapják a fizetésüket, nem fizetnek utánuk járulékokat, és betegkönyvük sincs.

Gordana Kojić, a Szolidaritás (Solidarnost) szakszervezet munkatársa elmondta, a legtöbb gondjuk a könyvecske hitelesítésével azoknak a munkásoknak van, akiknek a vállalatát privatizálták. „Az idősebb dolgozók után, akik egész életükben egy vállalatnál dolgoztak, az új munkáltató általában nem fizeti a járulékokat, ezért nem kezeltethetik magukat az egészségházban és a kórházban, magánrendelőre pedig nincs pénzük” – meséli Kojić.

A városi tanács szakszervezetének elnöke, Drago Đokić azt mondja, a legtöbb hitelesített betegkönyvecske nélkül dolgozó személy a vendéglátóiparban, az építőiparban és a mezőgazdaságban van.

Kitekintő / Vajdaság Ma

Friss hírek