Történelmi csúcson Szlovákia adósságszintje

A bruttó nemzeti össztermékhez viszonyítva 52,1 százalékra nőt Szlovákia államadóssága, Brüsszel adatai szerint. Így életbe léphet az adósságfékező törvény, ami komoly fejtörést okozhat a szlovák kormánynak.

Az Eurostat adatai szerint a tavalyi évben 52,1 százalékra emelkedett a GDP-arányos államadósság szintje, ami közel kilenc százalékos emelkedést jelent 2011 októberéhez képest. Ez azt jelenti, hogy eddig sosem látott mértékűre nőtt az ország adóssága, a legmagasabb arányt 2000-ben mérték, ekkor 50,3 százalékon állt a mutató.

Az aktuális szám azt is jelenti, hogy a kormánynak be kell húznia az adósságféket, a költségvetési felelősségről szóló, 2011-ben elfogadott, tavaly március óta érvényben lévő alkotmánytörvény alapján. Az aktuális szám egyelőre az első sávot érte el, ami azt jelenti, hogy  Peter Kažimír pénzügyminiszternek jeneltést kell készítenie  a helyzetről, amit a parlamentnek kell benyújtania.

Egyelőre kédéses azonban, hogy mikor kerül a parlament elé a jelentés, a törvény ugyanis nem szab időkorlátot a pénzügyminiszternek e tekintetben. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy néhány héten belül megteszi ezt, nyilatkozta a HNonline számára Ľudovít Ódor, a költségvetési felelősség bizottságának tagja.

A GDP arányos adósság 2013-ban is növekedni fog, és szinte biztosan átlépi az 53 százalékos küszöböt, ami azt jelenti, hogy a kormánynak megszorító csomagot kell elfogadnia az adósságszint csökkentésére, és be kell fagyasztania a béreket. Amennyiben az 55 százalékot is túllépné az adósságállomány, a megyék és községek kiadásainak 3 százalékos megkötése is érvénybe lép.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »