A világ leggazdagabb embere vinné a Slovak Telekomot?

Lapinformációk szerint Carlos Slim mexikói mágnás érdeklődik a Slovak Telekom 49 százalékos állami részvénycsomagja iránt. Slim cége, az América Móvil már megvette az osztrák telekom ötödét. A Penta pénzügyi csoport is játékban lehet a részvénypakkért.

A Hospodárske Noviny jól értesült névtelen forrásra hivatkozva írta meg, hogy Carlos Slim érdeklődik a szlovák cég iránt. A mexikói milliárdos, aki négy évvel ezelőtt letaszította Bill Gatest a leggazdagabb emberek listájának trónjáról, nem kommentálta a lap értesüléseit.

Slim cége, az América Móvil tavaly vásárolta meg az Austria Telekom részvényeinek több, mint ötödét, így a szlovákiai cég lehetne a második telekommunikációs akvizíciója Európában. Szakértők szerint viszont inkább spekulációról van szó, és reálisabb befektetőnek tartanak egy másik érdeklődőt, a Penta pénzügyi csoport. „Az ő belépésuk logikus lenne” – véli Branislav Máčaj, a telekommunikációs hivatal volt vezetője. Az ügyet a Penta sem kommentálta.

Előbb azonban a szlovák kormánynak el kellene döntenie, eladja-e a kisebbségi részvénycsomagot. Amennyiben a kormány valóban eladná tulajdonrészét, a Slovak Telekom teljesen magánkézbe kerülne, a részvények 51 százalékát ugyanis a német Deutsche Telekom birtokolja hosszú évek óta, akiktől az állam rendszeresen milliókat kap osztalékként. Ettől a bevételtől természetesen elesne a szlovák állam, ám a részvénycsomagért 600-800 millió eurót kasszírozhatna, ennyire becsülte az állami tulajdonrész értékét korábban Tomáš Malatinský gazdasági miniszter.

Egyelőre azonban korántsem biztos, hogy megválik a részvénycsomagtól a kormány, például amennyiben sikerül kedvezőbb osztalékfizetési egyezséget kötni a német többségi tulajdonossal.

A HN által megszólaltatott szakértő szerint a Slovak Telekom vonzereje lehet, hogy erős a pénzáramlása, bár bevételei csökkennek, ezért egyéb érdelődők is képbe kerülhetnek, például a Vodafone, amely a szomszédos országokban is tevékenykedik. A cég azonban nem volt hajlandó nyilatkozni esetleges szlovákiai terveiről. 

Hasonloképpen a Deutsche Telekom sem kommentálta az esetleges érdeklődők körét, az Austria Telekom, amelyben a mexikói milliárdos már tulajdonrésszel bír, azt válaszolta, hogy nem érdeklődnek a szlovákiai cég iránt.

A helyzetet bonyolítja, hogy a Deutsche Telekomnak elővásárlási joga van a kisebségi csomagra, amit szakértők szerint ki is használ majd a cég, csak az a kérdés, hány százalékot vásárolnak meg ahhoz, hogy kényelmes többségük legyen a cégben. A németek korábban elmondták, hogy amennyiben pénzügyileg és stratégiailag megéri nekik, megveszik a fennmaradó részvényeket.

A lap által megszólaltatott szakértő szerint ezért valószínűsíthető, hogy hosszabb távú folyamat lesz a Slovak Telekom privatizációjának befejezése, 2016ig is elhúzódhat.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »