Portugália már Peru felé is közeledik

Limában írta alá Ollanta Humala perui és Aníbal Cavaco portugál elnök azt a kétoldalú megállapodást, amely a tudomány, az egészségügy és az oktatás területén való együttműködést segíti majd elő a két ország között. A találkozón a hamarosan hatályba lépő, Peru, Kolumbia és az Európai Unió közötti többoldalú kereskedelmi egyezmény kérdését is tárgyalták. 

Cavaco – aki az első Peruba utazó portugál elnök – népes delegáció kíséretében érkezett a fővárosba: negyven üzletember és hivatalnok mérte fel az üzleti lehetőségeket és a stratégiai szövetség lehetőségeit többek között az elektronika, energia, építőipar, közlekedés, farmakológia, és az információs technológia területén.  

A kereskedelmi mérleg Peru és Portugália között még mindig viszonylag alacsony – 2012-ben 70 millió dollár érékű volt – amelynek kétharmadát a perui export tette ki. 

Ezen kívül Cavaco Humala támogatását kérte, hogy Portugália a Csendes-óceáni Szövetségben (Alianza del Pacífico) – amelynek teljes jogú tagjai Peru, Chile, Kolumbia és Mexikó – megfigyelői státuszt kaphasson.

Az erőteljes külgazdasági nyitás oka egyszerű: Portugália az exportpiacok bővítésével kívánja enyhíteni az európai és portugál gazdasági válság hatásait. Már korábban megkezdte közeledését a korábbi gyarmatai felé: nem csak Latin-Amerikában (Brazília), hanem Afrikában is. Erről bővebben ide kattintva olvashat!

Buday Barbara

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »