Az USA növeli a Jordániában tartózkodó katonák számát

Chuck Hagel, az Egyesült Államok védelmi minisztere további amerikai csapatok telepítését rendelte el Jordániába, számol be a CNN. A nagyobb számú jordániai jelenlét egy esetleges szíriai beavatkozás esetén biztosítaná az USA pozícióját. A telepítéssel a kétszáz főt is elérheti a Jordániában lévő amerikai katonák száma.

A katonák állomásoztatása Jordániában azért fontos az Egyesült Államok számára, mert az ország a polgárháborús Szíria szomszédságában helyezkedik el. Az USA a szír polgárháborúban a felkelőket támogatja az elnyomó Aszad-rezsim ellen.  A  Jordániában lévő nagyobb amerikai jelenlét azt jelenti, hogy az amerikai csapatok fokozzák a készültséget, és minden lehetséges történésre megpróbálnak felkészülni.

Eddig csupán néhány tucat amerikai katona tartózkodott Jordániában, feladatuk az volt, hogy segítsék a jordániai hadsereg munkáját. Az eddig Jordániában tartózkodó csapatok nagyon vegyes képet mutattak, többféle feladatot láttak el és munkájuk sem volt összehangolva. A csapatok növelésével nyomatékosabbá válik az amerikai hadsereg tartózkodása Jordániában és szervezettebb tevékenységet hajthatnak végre.

A jordániai jelenlét további előnye, hogy egy szíriai katonai beavatkozás esetén lehetőség nyílik egy amerikai-jordán munkacsoport kialakítására is. Az országba telepített katonák között kommunikációs és hírszerzői szakértők is lesznek.

A Jordániába való csapattelepítés annak a jele, hogy a Pentagon újra felvetette a szíriai beavatkozás lehetőségeit. Hegel azt mondta, hogy a katonai intervenció csupán egy lehetőség, de csak véső opcióként léphet életbe. Hozzátette, hogy egy estleges katonai beavatkozás egy hosszú, jelentős és bizonytalan konfliktusba vonná be az Egyesült Államokat

Kollár Erika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »