Megérkezett a vasút válasza a kétnyelvűségre

Megjöttek az első válaszlevelek a vasút részéről a Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom 45 centtel a vasúti kétnyelvűségért akciója keretén belül elküldött levelekre. A vasút a törvényre hivatkozik. A mozgalom március végén hirdette meg az akciót, melybe a lehető legszélesebb rétegeket akarták bekapcsolni.

.,A vasúti kétnyelvűség bevezetése immár másfél éve a legkülönfélébb civil és önkormányzati kezdeményezések témája. A Szlovák Államvasutak (ŽSR) azonban mereven elzárkózik a kérések teljesítésétől. Ez nemcsak azt jelenti, hogy az illetékesekből hiányzik az elemi jóindulat, hanem azt is, hogy egy olyan állapotot akarnak fenntartani, amely a kisebbségi, köztük a magyar nemzetiségű polgárok diszkriminációját jelenti. Ezen a helyzeten a jogszabályok változtatásával lehetne túllépni, ami világos helyzetet teremtene a vasúti többnyelvűség kérdésében” – állt a Kétnyelvű Dél-Szlovákia indoklásában.

Az akció keretén belül a résztvevők egy letöltött és kinyomtatott kérvényt postázhattak el Ján Počiatek közlekedési miniszter címére. Azt egyelőre nem tudni, hány levél jutott el a minisztériumhoz, a facebook-oldalon ezernél is többen jelezték részvételüket, s több tucatnyi kitöltött levél képét osztották meg a felhasználók.

Az első levelekre a minisztérium vasúti közlekedésért felelős osztálya válaszolt, s az első levelek hasonlóak. Ebben a tárca ismételten leszögezi, hogy a kisebbségi nyelvtörvény nem teszi lehetővé a községek kisebbségi névverziójának használatát az állomásokon – egyben feltüntetik, hogy nem ez a kérvények tárgya.

A levelekben szorgalmazott lehetőséggel kapcsolatban, mely a vasúti névtáblák törvényi rendezését követeli, azt említik meg, hogy az nincs összhangban a nyelvtörvénnyel, viszont ezt a rendelkezést kellene összehangolni a vasúti névhasználattal – ebben az ügyben pedig a kisebbségi kormánybiztossal folynak tárgyalások.

Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »