A cseheknek tetszik a közvetlen elnökválasztás

Helyes döntés volt a közvetlen államfőválasztás bevezetése Csehországban – derült ki abból az országos felmérésből, amelynek eredményét csütörtökön hozták nyilvánosságra Prágában.

A STEM közvélemény-kutató intézet március végi országos felmérése szerint a megkérdezettek 83 százaléka tartja helyesnek a közvetlen elnökválasztás bevezetését, míg 10 százalék szerint ez hiba volt, jobb lett volna megtartani a Csehszlovákia megalakulása után kialakult hagyományt, hogy az elnököt a parlament választotta meg.

Ugyancsak többségi, kétharmados vélemény, hogy az elnökválasztás méltó módon zajlott le, az emberek felelősen választottak, és bár a kampány kemény volt, nem tért el a korábban megszokottaktól.

A választás eredményével szintén a megkérdezettek kétharmada elégedett, és úgy véli, hogy Milos Zeman jó köztársasági elnök lesz.

A januári államfőválasztás második, döntő fordulójában a baloldali Milos Zeman ellenfele a jobboldali Karel Schwarzenberg jelenlegi külügyminiszter volt. A döntő fordulót Zeman nyerte meg 55:45 százalék arányban. A választói részvétel 60 százalék felett volt.

Az államfőválasztás eredményével és lefolyásával minden tekintetben elsősorban az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD), illetve Cseh- és Morvaország Kommunista Pártjának (KSCM) hívei elégedettek. Valamivel kevésbé, de ugyancsak elégedettek a Schwarzenberg vezette TOP 09 párt hívei is. A felmérésből kiderült, hogy az elnökválasztás lefolyásával és eredményével legkevésbé a Petr Necas vezette Polgári Demokratikus Párt (ODS) szimpatizánsai vannak megelégedve.

A közvetlen elnökválasztás bevezetését két évtizedes társadalmi vita előzte meg Csehországban. A pártok hosszú ideig a parlamenti választás mellett voltak, mert az nagyobb lehetőséget adott nekik a választás háttérbeli befolyásolására. A sorozatos botrányok következtében azonban a választók döntő része közvetlen elnökválasztást akart, amelynek bevezetéséről tavaly született parlamenti döntés. Václav Klaus akkori cseh elnök ezt a lépést súlyos hibának minősítette, és végig ellenezte.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »