Egyre több fertőzöttje van az új madárinfluenza-vírusnak

A héten 38 főre emelkedett Kínában a H7N9-es madárinfluenza-vírussal fertőzöttek száma, többségük állapota súlyos. Eddig országosan tíz halálesetről tudni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) óvatosságra és nyugalomra int, illetve szoros együttműködéssel és figyelemmel kíséri az eseteket. A magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata szintén fokozott óvatosságra kéri a Kínába látogatókat és az ott tartózkodókat a fertőződés veszélyének elkerülése érdekében.

A madárinfluenza korábban embereken nem kimutatott H7N9 jelű törzse jelent meg Ázsiában az elmúlt hetekben. A március végén felbukkant vírustörzs eddig 38 embert fertőzött meg, közülük tízen meghaltak − jelentette a kínai állami hírügynökség, a Hszinhua.

Az egészségügyi hatóságok jelenleg 621 embert tartanak szoros megfigyelés alatt, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttekkel − informált Liang Vannien (Liang Wannian), a frissen felállított kínai H7N9 megelőzési és ellenőrzési iroda igazgatója. Bár az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének közleménye szerint „egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az új H7N9-es influenzavírus emberek között is terjedne Kínában” − ahogy az ismert H5N1-es változat, az új vírustörzs is elsősorban madarakról terjed emberekre −, szakértők attól tartanak, hogy a vírus mutálódni tud, amelyet követően már emberről emberre is terjedhet, kiváltva egy széleskörű járványt − írja a Channel NewsAsia.A járvány eddig csak Kína keleti, fejlett régiójában jelentkezett. A legtöbb esetet a kereskedelmi központként ismert Sanghajból és a szomszédos Csöcsiang tartományból (Zhejiang) jelentették.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a H7N9-es törzzsel fertőzött baromfik lassabban halnak meg, mint a korábban Ázsia-szerte pánikot okozó H5N1-es madárinfluenzával való fertőzöttség esetében, így a vírusnak több ideje van, hogy embereket is megfertőzzön. A H7N9 azért is különleges elődeihez képest, mert feltehetően egy módosulás folytán könnyebben alkalmazkodik és indul növekedésnek az emlősökben is, ahol azonban nem feltétlenül okoz komolyabb megbetegedést, így rejtőzködve, széles körben terjedhet.

Nincs ok a pánikra

„Az ismert emberi esetek nagyon súlyosak. Legtöbbjük meghalt” − mondta a WHO képviselője, Michael O’Leary egy pekingi sajtótájékoztatón. A halálesetek kiváltotta félelem Sanghajban és Hongkongban a részvényindexek esését okozta. „A madárinfluenza fő oka továbbra is ismeretlen és ez okozza a pánikot az emberek között és befolyásolja a fogyasztást, amely hatással lehet a piaci várakozásokra a hazai gazdaság trendjében is” − magyarázta Sen Csün (Shen Jun), a BOC International elemzője.

A WHO szerint nincs ok a pánikra az új madárinfluenza-törzs kapcsán. „Eddig csak egy ritka betegség szórványos eseteiről beszélhetünk és ez talán így is marad. Tehát ez nem a túlreagálás és a pánik ideje” − mondta Michael O’Leary. „Ebben a szakaszban nem ismert közegészségügyi vonatkozása a fertőzéseknek” − idézi a WHO képviselőjét az Aljazeera. Ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a vírusról még nincs teljes információ: „Nem igazán hivatkozhatunk más vírusokról ismert információkra. A H7N9 egy új vírus az emberekben és a minta, amit követ nem jósolható meg a többi influenzavíruséból” − magyarázta O’Leary.

Liang szerint egyelőre nem kell tartani a járvány országossá válásától: „Az elmúlt években óriási változások voltak a hazai járványügyi rendszerben, különösen az egészségügyi katasztrófa-elhárítási képességek területén”. 

Sanghajban már 98 ezer szárnyassal végeztek a vírus terjedésének megakadályozása érdekében, emellett betiltották az élőbaromfi kereskedelmét és több piacot is bezártak. Nanjing városa szintén a madarak kereskedelmének tilalma mellett döntött, míg Hangcsouban (Hangzhou) a szárnyasok levágása vette kezdetét, miután egy fertőzött fürjre akadtak.

Kína nem ismétli meg hibáit

A kínai Hszinhua hírforrásai szerint februárban, Sanghajban betegedett meg az első két ember. Az első emberi H7N9-es esetekről azonban nem számoltak be azonnal a hatóságok. Kínai tisztviselők azzal magyarázták a késedelem okát, hogy időre volt szükségük a betegség okának meghatározásához. A népszerű kínai mikroblog, a vejpó felhasználói szkepticizmusukat fejezik ki a hivatalos információk miatt is. „Habár nem terjed emberek között, miért növekszik naponta a szám (az eseteké)? Ez megrémiszti az embereket.” − írta egy felhasználó, Li Hsziao Lej (Li Xiao Lei).

Kínát egy évtizeddel korábban már elmarasztalták azzal a váddal, hogy 2003-ban elfedte a SARS járvány megjelenését, amely végül mintegy 800 ember halálát okozta világszerte. A kínai kormány most ígéretet tett arra, hogy nyilvánosságra hozza a halálos madárinfluenza vírus adatait, bizonyítva, hogy nem fogja megismételni a tíz évvel korábbi hibát, amikor késlekedve reagáltak a globális fertőzésre − írja a Bloomberg.

Az aggodalom növekedése miatt az influenza mintákat világszerte megosztották a különböző intézetekkel és laboratóriumokkal tanulmányozás és vakcinák előállításának céljából. O’Leary dicsérte Kína átláthatóságát, közölve, hogy a WHO munkatársai és a szervezet is „elégedett az információ megosztással”. A genfi székhelyű szervezet szóvivője szerint „Kína példamutatóan viselkedik.” 

Nem lehet teljesen felkészülni

„Annyit tudok mondani, hogy Kína felkészültsége és képessége sokat javult”. Ez a felkészültség és Kína válasza egy felmerülő betegségre kulcsfontosságú a globális egészségügyi biztonság szempontjából − mondta Huang Jen-csung (Huang Yanzhong), az amerikai Nemzetközi Kapcsolatok Bizottságának vezető munkatársa. 

A most felbukkant törzsre egyelőre nincs oltóanyag, de a WHO és partnerei már keresik a lehetséges vírusjelölteket, amelyekből szükség esetén előállítható az ellenanyag. A szervezet és a szakintézmények a vakcina előállításáig fokozott óvatosságra hívják fel a figyelmet.

A WHO közzétételeivel összhangban a magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata is közzétette javaslatait a Kínába utazók számára. Az elsődleges veszélyforrást a fertőzött szárnyasokkal, illetve környezetükkel való közvetett, vagy közvetlen érintkezés jelentheti, így javasolt ezek kerülése. Húsételek fogyasztása csak megfelelő előkészítés − legalább 70 Celsius-fokon történő sütés és főzés − után ajánlott, továbbá fokozott figyelemre intenek a higiéniai szabályok betartása kapcsán is. Influenzára utaló tünetek (magas láz, szédülés, hasmenés, hányás, alhasi fájdalom, légzési nehézségek) jelentkezése esetén pedig haladéktalanul forduljunk orvoshoz – írta a Külügyminisztérium figyelmeztetésében.

Tusor Anita

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »