Kövér szerint gyarapodnia kell a kárpát-medencei magyarságnak

A gyarapodást nevezte a Kárpát-medencei magyar közösségek legfontosabb jövőbeni feladatának Kövér László a horvátországi Pélmonostoron (Beli Manastir) szombaton. Az Országgyűlés elnöke a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen úgy fogalmazott: le kell győzni magunkban a kétkedést, a kishitűséget, vállalni kell a megszületendő életeket és a szüleink által ránk hagyományozott legnagyobb kincsünket, a magyar nyelvet.

,,Tudatosítani kell gyermekeinkben, hogy csak akkor lehetnek jó polgárai bármely országnak, ha hűséges tagjai maradnak a magyar nemzetnek” – tette hozzá. Kövér László mintegy száztagú hallgatósága, a HMDK küldöttei, külhoni magyar szervezetek képviselői és mások mellett diplomaták előtt hangsúlyozta, hogy a külhoni közösségek számíthatnak Magyarországra, annak felelősen gondolkodó polgáraira és a Fideszre is a magyarság erősítését célzó törekvéseikben.

A házelnök szólt arról, hogy a délszláv háborúban magyarok és horvátok vállvetve küzdöttek szülőföldjük védelméért, Horvátország szabadságáért. „A horvátországi magyarok újra megnyerték maguknak a szülőföldet, újjáépítették otthonaikat és bebizonyították, hogy a bajban is hűséges barátaik a horvátoknak, hűséges polgárai Horvátországnak” – fogalmazott a politikus.

Kövér László úgy vélte: a két évtizeddel ezelőtt létrejött HMDK teljesítette azt a küldetését, hogy nyelvében, hitében és a nemzettel való kapcsolatában megtartsa az emberiségnek a magyarok Horvátországban élő közösségét. ,,Teljesítették a rendelkezésre álló eszközökkel, azzal, hogy kiadót szerezve könyvet, folyóiratot jelentettek meg, egyesületeket segítettek, gondoskodtak a magyar oktatási rendszer működtetéséről, közösségek szervezéséről. Úttörői voltak a magyar nemzeti összetartozást támogató intézményeknek” – sorolta.

Az Országgyűlés elnöke azt mondta, a HMDK tagjai ,,mindig tették a dolgukat”, akkor is, amikor személyes áldozatokat kellett hozniuk, nemcsak energiát, hanem pénzt is kellett áldozniuk. ,,Húszesztendős munkájuk eredményeként megszületett és felnőtt egy új nemzedék, amely megtanult magyarul álmodni, beszélni, olvasni itt, Horvátországban” – fogalmazott. Hozzátette: a HMDK húsz esztendeje ezért méltó minden magyar emlékezetére, tiszteletére.

Kövér László kitért rá, hogy Magyarország és Horvátország kapcsolata a jövőben még szorosabb lehet, tovább erősödhet a két nemzet barátsága, egymásra utaltsága. ,,Az európai értékrendi és pénzügyi válság előbb-utóbb véget ér, és a válság utáni időszak nyertesei azok lesznek, akik hisznek önmagukban, és erejüket össze tudják adni szomszédjaik erejével” – hangoztatta, majd hozzáfűzte: Magyarország és Horvátország ilyen szomszédja egymásnak.

Reményét fejezte ki, hogy Horvátország európai uniós csatlakozása gazdasági és kulturális téren egyaránt új lehetőségeket nyit meg a két ország, azon belül a horvátországi magyar közösség életében is. ,,Magyarország segíteni fogja Horvátországot ebben a törekvésében is” – jegyezte meg. Kövér László azt ajánlotta a horvátországi magyaroknak, éljenek a magyar állampolgárság megszerzésének lehetőségével.

Bumm.sk / MTI

Friss hírek