Nincs elegendő tankönyv a kisebbségek nyelvén

Mivel nincs elegendő tankönyv a vajdasági kisebbségek iskolásai számára, a közösségek képviselői sürgették az oktatásügyi minisztériumot, hogy írjon ki pályázatot a kisebbségi nyelvű tankönyvek kiadására. Minden egyes kisebbség esetében a következő tanévre mintegy 30–50 címszó hiányzik. Az illetékes minisztériumnál elmondták, kérelmet nyújtanak majd be a Tankönyvkiadó Intézetnek a hiányzó könyvek nyomtatásával kapcsolatban, a szükséges anyagi eszközöket pedig az állami költségvetésből teremtik majd elő.

Lehetséges, hogy mintegy 15 000 magyar nyelven tanuló vajdasági iskolás kevesebb könyvet rakhat majd az iskolatáskájába. Fehérvári Magda, a szabadkai Széchenyi István Általános Iskola igazgatója szerint a kiadó kiválasztásakor derült ki, hogy hiányoznak egyes magyar nyelvű tankönyvek. A tavalyi évben előfordult például, hogy egyik tankönyv csak egészen áprilisra készült el.

Vajdaság 11 általános és középiskolájában mintegy 3500 diák tanul szlovák nyelven. Tatjana Rago, a szelencsei Ján Kolar Általános Iskola tanítónője elmondta, 3-4 évvel ezelőtt az új kiadványok késése okozott problémát, ez nehezítette az oktatást. „Az új tankönyvek kiadásának késése miatt csak a régieket használhattuk, amelyek azonban nem követték a tantervet” – magyarázta Rago.

Svetlana Zoljan, a Szlovák Nemzeti Tanács oktatási bizottságának tagja elmondta, kis példányszámban nyomtatják a kisebbségi tankönyveket, majd leszögezte, hogy a rendes tanításhoz szükséges könyvek közül 22 hiányzik.

A magyar nyelven tanuló diákok esetében 34 címszó hiányzik a katalógusból. „Nagyon sok generáció esetében hiányoznak a nyelvtan, a történelem, a biológia tankönyvek, azaz más-más években más-más könyvekben van hiány. A magyarul tanuló középiskolások esetében pedig úgy egyáltalán nagyon kevés tankönyv létezik” – magyarázta Joó Horti Lívia, a Magyar Nemzeti Tanács illetékese.

A Tankönyvkiadó Intézetnél azt mondják, ők az egyetlen kiadó amely köteles a kis példányszámú tankönyvek nyomtatására. Az ilyen könyvek nyomtatása azonban többe kerül, mint amennyi pénz az eladásukból befolyik, ők pedig nem kapják meg a szükséges pénzt az államkasszából. A kisebbségi nyelvű – román, ruszin, magyar és szlovák – tankönyvek mintegy 600 címszót számláló listájáról nagyjából 120 hiányzik.

„A Tankönyvkiadó Intézet szerepe most csökkent, mert a tankönyvkiadásból származó bevételek is csökkentek. Az intézet az állam segítsége nélkül nem tudja előteremteni a szükséges pénzt” – magyarázta Romanca Jovanović, az intézet munkatársa.

A tankönyvekről szóló törvény előírja, hogy ha egyetlen kiadónak sem áll szándékában a kis példányszámú tankönyvek kiadása, az oktatásügyi minisztériumnak legkésőbb az aktuális tanévet megelőző december 31-éig ki kell írnia az erre vonatkozó pályázatot. A minisztérium illetékesei elmondták, hogy kérelmet nyújtanak majd be a Tankönyvkiadó Intézethez mint állami kiadóhoz a hiányzó tankönyvek nyomtatása kapcsán, az ehhez szükséges pénzt pedig az állami költségvetésből utalják majd át.

Vajdaság MA

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »