Obama a szíriai válságról következményeiről

Ammán, Jordánia – Barack Obama amerikai elnök izraeli látogatása után a közel-keleti királyságba érkezett, ahol találkozott az uralkodóval, II. Abdullahhal. Az elnök 2009-es, kairói beszéde után ez az első arab állam, ahová ellátogatott, adja hírül a Washington Post.

A két államfő megbeszéléseinek középpontjában a szomszédos országban, Szíriában hosszú ideje zajló, s ez idáig körülbelül 70 ezer halálos áldozatot követelő fegyveres konfliktus volt. Obama aggodalmát fejezte ki az események kimenetelével kapcsoltban: az USA számára igenis tétje van annak, hogy az összecsapások végeztével a dolgok hogyan rendeződnek, hiszen fennáll az iszlám szélsőségesek térnyerésének lehetősége a háború sújtotta országban.

Újságírói kérdésre, miszerint az USA miért nem avatkozik be, az amerikai elnök úgy reagált, hogy a konfliktus kiszámíthatatlan természete miatt kétséges, hogy a közvetlen katonai csapás vagy a felkelők felfegyverzésének lehetősége közül bármelyik is több eredményt hozna, mint amennyi kárt okozna. Ugyanakkor Obama megígérte, hogy az Egyesült Államok további 200 millió dolláros segélyt fog nyújtani a Jordán Királyságban tartózkodó mintegy félmillió szíriai menekültnek, akik az ország lakosságának összesen 10 százalékát teszik ki.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »