A fegyverviselők ellenkampányba kezdenek

Az NBC televízió Meet the Press című műsorának volt vendége múlt vasárnap Michael Bloomberg, New York város polgármestere, valamint Wayne LaPierre, az amerikai fegyverviselők szervezetének (National Rifle Association, NRA) első számú vezetője. A műsor folyamán a két férfi külön-külön jelent meg.

Bloomberg polgármester azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben 12 millió dollárt kíván költeni országos kampányra, melyben a törvényhozókra kíván nyomást gyakorolni a fegyverviselés szigorítása ügyében. A jövővel kapcsolatban a politikus mérsékelten optimistának tartja magát, szerinte a Kongresszus igazodni fog a társadalmi elvárásokhoz és meg fog születni a szigorításokat tartalmazó törvény. Az NRA-ról pedig úgy vélekedett, hogy a szervezet politikai jelentőségét túlbecsülik, és a fegyverviselők nagy többsége amúgy is egyetért azzal, hogy a vásárlásokat ellenőrzések előzzék meg.

A fegyverviselőket képviselő LaPierre úr szerint Bloomberg „nem veheti meg Amerikát”. Ezt a kijelentést a polgármester korábbi, dohányzás és gyorséttermi ételek elleni kampányaira hivatkozva tette, mondván: az emberek nem akarják, hogy beleszóljon abba, mit lehet enni és mit nem, és ez főleg igaz a fegyverviselésre. A megelőző vizsgálatok ellen azzal érvelt, hogy nincs is olyan törvény, mely lehetővé tenné az univerzális ellenőrzéseket, ráadásul a bűnözőket nem ellenőrzi le senki. További hiányosságként pedig a mentális betegségek a rendszerben történő feljegyzésének hiányát jelölte meg. LaPierre szerint ezekre a problémákra kell fókuszálni, nem pedig a hiányos rendszert kell kiterjeszteni a törvénytisztelő fegyverviselők közel százmilliós táborára – írja a New York Times blogja.

Szentgróti Gábor

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »