Szlovákia immár stabil autógyártó világhatalom

Szlovákiából igazi autógyártó nagyhatalom lett. Az ország több autót gyárt le ezer főre számolva, mint Csehország, s ez a mutató immár stabil – korábban a két ország váltakozott a világranglista élén.

Ez az állapot előnyökkel és kockázatokkal is jár az ország számára – írja a Pravda. A válság idején ugyanis az autók azon cikkek közé tartoznak, melyeknek vásárlását az emberek inkább elhalasztják.

A szlovák gazdaság ezért is esett vissza 2009-ben. Jelenleg is stagnálás tapasztalható, míg egy évvel ezelőtt, mikor az EU-tagországok még nem spóroltak annyira, és nem emelték az adókat, a szlovák gazdaság három százalékos tempóban nőtt. Az autógyártásnak több ezer új munkahelyet köszönhetett az ország, a Volkswagennek, a PSA-nak és a Kiának köszönhetően pedig nagyon nyitott volt a gazdaság.

„Ezer lakosra számítva 2012-ben Szlovákiában 171 autót gyártottak le” – közölte Jaroslav Holeček, az Szlovákiai Autógyártók Szövetségének elnöke a Pravdával. Szlovákiában 45 százalékkal nőtt az autógyártás, míg Csehországban nem egész 2 százalékkal visszaesett: a csehek a második helyen állnak 111 autóval ezer főre.

Az idei év első hónapjai kicsit gyengébbek voltak a tavalyinál, Holeček közlése szerint idén 930 ezer autó legyártása várható. Tavaly összesen 926 938 személyautót gyártottak az országban.

Ľubomír Koršňák, az UniCredit bank elemzője szerint Szlovákia idén is megtartja első helyét, jócskán vezet ugyanis Csehország előtt, és más országokban sem várható a gyártás masszív növekedése. Elmondása szerint a szlovákiai gyáraknak elsősorban a csökkenő európai piacon kell helyt állniuk, ide megy ugyanis a gyártott autó kétharmada. Az elemzők szerint a piac majd akkor élénkül meg, ha beindul a gazdasági növekedés az EU-ban, és csökken a magas munkanélküliség. Idén valószínűleg még a minimum környékén várhatók az eladások.

A PSA Peugeot Citroën eladásai idén eddig 14,8 százalékkal csökkentek, a Volkswagen sem áll sokkal jobban -11 százalékkal. A Kia eladásai ellenben 2,4 százalékkal nőttek az év első két hónapjában. A három szlovákiai gyárban eddig csak a PSA-ban okozott gondokat a visszaesés, de végül a szakszervezetekkel való megegyezés után megmenekültek a veszélybe került munkahelyek.

A szlovák autógyártás jelenleg több mint 74 ezer embernek ad munkát országszerte. Az EU-ban tavaly összesen 14,6 millió autót gyártottak le. Abban az esetben, ha az EU közép- és kelet-európai tagországaiban az eladások elérnék a nyugat-európai átlagot, több mint 2 millió darabban nőnének az eladások Európában. Koršňák szerint ez körülbelül 15 százalékos gyártási növekedést jelentene az autógyáraknak.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »