Hollandia is uniós népszavazást tarthat

Miután David Cameron kilátásba helyezte a brit uniós tagságról szóló népszavazást, holland euroszkeptikusok egy csoportja állampolgári kezdeményezésbe fogott, hogy országukban is a polgárok dönthessenek a további EU-tagságról. Több mint ötvenezer aláírás gyűlt össze, így a holland alsóház köteles foglalkozni az üggyel.

Az aláírásgyűjtést kezdeményezők közt olyan holland közéleti személyiségek is szerepelnek, mint Thierry Baudet történész vagy Ewald Engelen közgazdász. Január végi közleményükben arra hívták fel a figyelmet, hogy a holland vezetés az országot az állampolgárok megkérdezése nélkül egy egyre mélyülő politikai unióba taszítja, amely nem működőképes. Véleményük szerint elfogadhatatlan, hogy Hollandia uniós nyomásra egyre több területen lemondjon döntéshozatali jogairól, ezt pedig csak maguk a holland állampolgárok akadályozhatják meg.

Hollandia integrációs politikája szempontjából nem újdonság a referendum intézménye, hiszen az ország 2005-ben népszavazás következtében elutasította az Európai Unió Alkotmányszerződésének ratifikációját. Akkor az állampolgárok több mint hatvan százaléka szavazott a tervezet ellen. Szakértők szerint amennyiben az uniós tagság kérdésében népszavazásra kerül sor, ennél többen is nemmel voksolhatnak.

Ezt a feltételezést erősíti, hogy az akciócsoport hat hét alatt a szükséges negyvenezer aláírásnál jóval többet szerzett.  Most az alsóház képviselőin a sor, hogy döntsenek a referendum szükségességéről. Eközben a holland ellenzék is kifogásolta a kormány „gyáva politikáját”, amelynek értelmében a Mark Rutte vezette csoport úgy cselekszik, mintha nem lehetne Brüsszelnek nemet mondani.

A holland Európa-politika kritikusaival szemben akadnak olyanok is, akik nem értenek egyet a kezdeményezéssel. Bart Schut , a holland De Volkskrant újságírója szerint az aláírásgyűjtés gyáva és felelőtlen dolog, utalva arra, hogy Hollandia kilépése politikai elszigetelődéshez vezetne.

 A döntés a holland parlament kezében van, hiszen sak saját mérlegelése alapján rendelhet el referendumot az ügyben, ami jellegét tekintve mindenképp véleménynyilvánító kell hogy legyen.  Joost Taverne, a VVD kormánypárt képviselője elmondta, hogy a népszavazás nem lenne kedvező döntés, a demokrácia gyakorlásának más módja is létezik: amennyiben a választópolgárok elégedetlenek, a következő országgyűlési választások alkalmával kifejezhetik ezt.

Tamara Judi

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »