90 ezer fontot fizetett az MI6 Litvinyenkónak

Alekszandr Litvinyenkó özvegye 2007-ben tett vallomást a Scotland Yardnak férje halálával kapcsolatban. A tanúvallomást titkosították,viszont március 17-én a The Sunday Times cikkében megírta, hogy az MI6 90 ezer fontot fizetett összesen  a munkájáért Litvinyenkónak. A fizetés összegét a feleség vallomásából tudták meg, amit az elmúlt napokban szivárogtattak ki.  Az özvegy a brit sajtónak nem kommentálta az ügyet.

Alekszandr Litvinyenkó 2006 novemberében halt meg 44 évesen, hosszú szenvedés után, amit a testébe került mérgező anyag, polónium 210-es okozott. Halála nem sokkal azután következett be, hogy megkapta a brit állampolgárságot. Betegségének jelentkezése előtt pár nappal, a volt FSZB társaival találkozott: Andrej Lugovojjal, Dimitrij Kovtunnal és Vjacseszlav Szokolenkoval.

A találkozó után Litvinyenkó kórházba került, mivel sem enni, sem inni nem tudott olyan fájdalmai voltak. Azóta a brit hatóságok az orosz titkosszolgálat tagját, Andrej Lugovojt vádolják Litvinyenkó megmérgezésével. Halálának ügyében nem történt előrelépés, mivel az oroszok nem hajlandóak kiadni Lugovojt a brit hatóságoknak. 

Az elhunyt ex-titkosügynök felesége, Marina Litvinyenkó a Scotland Yardnak tett vallomásában beszámolt arról, hogy az MI6, brit hírszerző szolgálat összesen 90 ezer fontot fizetett férjének. Először 18 ezer fontot utalt 2003 végén és 2004 elején a házaspár közös számlájára és ezután minden hónapban 2000 fontot fizetett. A férj halála után még 4 hónapig folyósították a havi összeget, 2007 márciusáig. Az MI6-től hamis útlevelet is kapott Litvinyenkó, illetve fizették dologi költségeit és utazásait is. Készpénzben is történt kifizetés, továbbá tulajdonában volt egy mobiltelefon, amin három MI6 titkosszolgálati ügynökkel tudott kommunikálni. Fény derült arra is, hogy a spanyolországi orosz köröket is próbálta feltérképzeni és információkat szolgáltatott a spanyol titkosszolgálatnak is. Állítólag sikerült egy orosz bűnszervezetet azonosítaniuk a Pireneusokban. 

Arról, hogy Litvinyenkó a brit titkosszolgálatnak dolgozott volna, először 2012 decemberében kerültek ki információk a Marina Litvinyenkót képviselő ügyvéd, Ben Emmersontól. Úgy nyilatkozott, hogy Litvinyenkó nyilvántartott és fizetett ügynöke volt a MI6-nek, Martin álnéven. 

A Litvinyenkó ügyben gyakorlatilag 2007 óta nem történt előrelépés. A további tárgyalásokat 2013. május 1-re tervezték, de a bíróság úgy nyilatkozott, hogy nem sikerült feldolgozniuk a rendelkezésükre álló összes dokumentumot, s így 2013. október 2-ra tették át a tárgyalásokat. A gyilkosság első számú gyanúsítottja Andrej Lugovjov, aki nem ismeri el bűnösségét és Oroszország nem hajlandó kiadni a brit hatóságoknak. Azt sem tudni, hogyan szivárogtak ki a MI6 fizetéssel kapcsolatos információk, hiszen a tanúvallomás anyaga titkosított volt.

Czézár Nikolett

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »