Elítélték a férfit, aki információt szállított Kínának

Az Egyesült Államok bírósága több mint öt év börtönbüntetésre ítélt egy kínai állampolgárságú férfit, aki titkos katonai-kereskedelmi információkat szállított Kínának, számol be a BBC. 

Liu Sixing vezetőmérnökként dolgozott az amerikai L-3 Communication elnevezésű cégnél, amely többek között fegyvertechnológiák fejlesztésével foglalkozik. Liu beosztásából kifolyólag könnyedén hozzájutott információkhoz az Egyesült Államok jelenlegi fegyveres ellátottságáról és legújabb harcászati fejlesztéseiről.Liut a bíróság azzal vádolta meg, hogy haditechnológiai információkat és kereskedelmi titkokat rabolt el, valamint hazudott a hatóságoknak.

A per során kiderült, hogy Liu 2010-ben több mint ezer fájlt lopott el munkaadójától. A fájlokat saját számítógépén szállította Kínába, hogy ott a kínai kormányhoz szorosan kapcsolódó egyetemeken és konferenciákon mutassa be a kifejlesztett technológiákat. Liu főként lövedékek-, rakéták-, drónok teljesítményéről és irányító rendszeréről szállított információkat.

Liu tevékenységét 2010 novemberében fedezték fel, mikor egyik kínai útjáról visszatért az Egyesült Államokba. Az amerikai törvények szerint tilos a haditechnológiákról szóló információk kivitele az országból, továbbá, ezeket az adatokat csak engedéllyel lehet külföldre vinni. Liu ártatlannak vallotta magát. Védőügyvédje szerint, védence legnagyobb hibája az volt, hogy ezek az információk számítógépén maradtak, és ezeket véletlenül Kínába is magával vitte. Hozzátette, Liu ezektől a hibáktól még nem minősül bűnözőnek, és senkinek sem akart ártani.

Liu Sixing este nem egyedülálló. Az utóbbi években számos kínai kémtevékenység került napvilágra az Egyesült Államokban. Legutóbb 2012 áprilisában bukott le két tajvani férfi, akik szintén, főleg drónokkal kapcsolatos, haditechnológiai információkat szállítottak Kínába. 

Kollár Erika

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »