Növekvő európai bankintegráció

A héten tervezet született az eurózóna tagállamai és az Európai Parlament között a tagállami bankok felügyeletének központosításáról. A többek által bankuniónak nevezett projekt szerint a feladatot az Európai Központi Bank újonnan felállított felügyeleti szerve látná el, minden eddiginél nagyobb jogkört kapva. A megállapodás fontosságát mutatja, hogy Sven Giegold, német zöldpárti európai parlamenti képviselő szerint az euró bevezetése óta ez a legnagyobb lépés az európai integráció folyamatában.

A döntés oka nehezen kérdőjelezhető meg: a bankok működésének felügyelete ez idáig főként a tagállamok kezében volt, és mi sem bizonyítja jobban e rendszer hiányosságait, mint a közel fél éve lezajlott spanyol bankkonszolidáció.  Ekkor a válság kezdete óta szinte folyamatosan szűkülő kibocsátású, jelenleg közel 25 százalékos munkanélküliségi rátával küzdő ország 100 milliárd euróval volt kénytelen feltőkésíteni a bankrendszerét. A spanyol bankok a válság kitörése előtt rengeteg ingatlanhitelt finanszíroztak, ezek bedőlése miatt kialakult likviditási problémáik vezettek a mentőcsomag felvételéhez, melyeket hitelből finanszíroz az ország. A spanyol eset azonban nem biztos, hogy egyedi marad: Portugália, Írország és Görögország bankrendszere sem nevezhető a legstabilabbnak. A rossz szabályozási környezet miatt hamar visszaeshet a „PIGS” bankrendszerének hitelezési képessége, ez vagy egy újabb európai mentőcsomagot, vagy pedig az országok mélyülő recesszióját hozhatja magával.

A tervezet szerint az Európai Központi Bank felelne az eurózóna 150 legnagyobb bankjának felügyeletéért, melyek összességében lefedik a piac 80 százalékát. Ezen túl pedig az eurót használó tagállamok három legnagyobb bankjára is felügyeleti jogot kapna az EKB, melynek így a monetáris politika mellett a másik fő feladata lenne az eurózóna köré történő pénzügyi védőháló felhúzása. Így az EKB képes lenne kimutatni, mely országok vagy vállalatok papírjai vannak túlsúlyban az európai bankrendszerben, ezek árfolyamaiban történő változások hogyan hatnának a rendszer likviditására, és kiszűrhetőek lennének a legnagyobb kockázatot jelentő eszközök. E lépéseket az EKB továbbra sem direkt utasításokkal, hanem ajánlásokkal hajtaná végre, ám ez is nagyságrendekkel emelhetné a rendszer stabilitását. A projekt sikeressége esetén könnyebben megakadályozható vagy jobban előre jelezhető lenne a 2008-ban kezdődő gazdasági világválsághoz hasonló pénzügyi nehézségek Európába való begyűrűzése.

A tervezetnek több ellenzője akadt, leginkább a Nemzetközi Valutaalap nyilvánította ki nemtetszését. Christine Lagarde, az IMF vezetője szerint a bankfelügyeletet egy, a monetáris politika irányításától független intézménynek kellene ellátnia, ellenkező esetben ellentétbe kerülhetne egymással az EKB inflációs célkövetése és a pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartása. Bár a két feladatkör összevonása az Európai Unió intézményrendszerében új keletűnek számít, többek között Hollandiában, Nagy-Britanniában és Olaszországban is a pénzügyi szervezetek átvilágítását is a jegybank végzi. A magyar kormány is egy ilyen pénzügyi csúcsintézményt kívánt létrehozni 2011-ben az MNB és a PSZÁF összevonásával, ám ez akkor nem valósult meg, köszönhetően a tervezet európai negatív fogadtatásának is.

Az új bankfelügyeleti rendszer az előrejelzések szerint legkorábban 2014 júniusában léphet életbe, ám addig a tervezetet jóvá kell hagynia az összes tagállamnak és meg kell szavaznia az Európai Parlamentnek. Addig az európai pénzügyi rendszer ellenőrzését idáig irányító Európai Bankfelügyelet,  az EBA dolga lesz az eurózóna bankjainak átvilágítása, azaz kockázatos pénzügyi eszközeiknek feltárása és a piaci változások hatásait kimutató stressztesztek készítése. További feladata az Európai Központi Bankkal való együttműködés szabályainak kidolgozása, illetve eddig megszerzett tapasztalatainak átadása lesz.

Pálvölgyi Zsigmond

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »