Obama sürgeti a megegyezést a fegyverkorlátozásról

Három hónappal a Connecticut államban történt általános iskolai tragédiát követően ismét terítékre került a fegyverkorlátozásról szóló vita az Egyesült Államokban – írja a Washington Post. Obama arra kéri a Kongresszus tagjait, támogassák javaslatait annak érdekében, hogy mielőbb megszülethessen a fegyvertartás széles körű korlátozását biztosító jogszabály.

Az elnök elismerte, hogy a Szenátus már megtette az előzetes lépéseket annak érdekében, hogy megszigorítsa a hatályos törvényt. Obama azonban nehezményezte, hogy szinte alig történt előrelépés az ügyben, ez pedig azért van, mert a Kongresszus döntésképtelennek bizonyul a sorozatos civil tiltakozások miatt. „Ma még mindig teljes egyet nem értés van arról, hogy milyen intézkedéseket kellene meghozni azért, hogy visszaszorítsuk a fegyveres erőszak járványos terjedését az országban” – mondta az elnök.

Obama fegyvertartással kapcsolatos politikájának központi eleme a minden egyes fegyvervásárlást megelőző háttérellenőrzés bevezetése, ami az amerikai lakosság és a törvényhozás tagjainak körében is támogatást élvez. Nem úgy, mint az úgynevezett támadófegyverek teljes körű tilalma. A napokban ugyanis a Szenátusban nem kapottt elegendő mértékű kétpárti támogatást a támadófegyverek betiltása, a szenátusi többség republikánus vezetője, Harry M. Reid ezért úgy döntött: a kérdés nem képezi majd tárgyát annak a számos egyéb fegyverkorlátozási témával foglalkozó törvényjavaslati csomagnak, amit kora áprilisban tárgyalnak majd meg.

Pintér Melinda

Friss hírek