John Kerry váratlanul Irakba utazott

John Kerry, az Egyesült Államok külügyminisztere Irakba látogatott, számol be a BBC. Kerry az Egyesült Államok iraki megszállásának tizedik évfordulója után pár nappal érkezett Bagdadba. Utoljára Hillary Clinton járt az országban 2009-ben. Az előzetesen be nem jelentett látogatásnak több célja is van.

A legfőbb indok az lehet, hogy Kerry megkérje Jalal Talabani iraki elnököt, hogy ne engedje Iránnak az iraki légtér használatát. Irán ugyanis, nagy valószínűséggel fegyvereket és katonákat szállít Szíriának az Irak légterén keresztül. Irán azt állítja, hogy az Irak felett átszálló repülőgépekkel csak humanitárius segélyszállítmányokat küldenek Szíriába.

 Az iraki elnök tavaly megígérte ellenőrizni fogják az iráni repülőgépeket, de ez mindössze kétszer történt meg. Az USA többször megrótta már Irakot azért, mert szemet huny Irán tevékenysége felett, és ezzel a szír elnyomó hatalmat támogatja a felkelőkkel szemben.

Kerry utazásának másik célja az lehet, hogy bátorítsa a demokratikus átalakulást Irakban. Az USA azt szeretné, ha az elnök újból megfontolná döntését az Anbar és Nineveh tartományokban lévő szavazások elhalasztásáról. A választásokat biztonsági okokra hivatkozva halasztották el. Ez a két tartomány volt ugyanis a három hónapig tartó szunnita felkelés központja, amely egész országos feszültéghez vezetett a síita többségű Irakban. 

Kollár Erika

Friss hírek