Bécs saját katonáit félti

A franciák vegyifegyverektől tartanak, az osztrákok a saját katonáikat féltik, Izrael pedig retteg a békefenntartók visszavonásától, de az európai uniós külügyminiszterek továbbra sem tudnak dűlőre jutni abban a kérdésben, hogy lazítsanak-e az embargón az Asszad-rezsim ellen lázadók javára.

Az EU külügyminiszterei a pénteki a pénteki dublini találkozó után sem jutottak egyetértésre a szíriai fegyverembargóról, olvasható az EU-Infothek honlapján. Míg a francia és brit külügyminiszterek, Laurent Fabius és William Hague a héten egyértelműen az embargó feloldása mellett foglaltak állást, addig a német és osztrák külügyminiszterek, Guide Westerwelle és Michael Spindelegger továbbra sem kívánják fegyverekkel támogatni a szíriai ellenzéket.

A franciák és britek szeretnék többek között gyógyszerekkel, nem halálos fegyverekkel, golyóálló mellényekkel, páncélos járművekkel és egyéb technikai eszközökkel segíteni a szíriai felkelőket. Hague szerint azért is kellene változtatni az EU Szíriához való hozzáállásán, mert Assad bármikor kész akár vegyi fegyverek bevetésére is. Westerwelle azonban attól tart, hogy ha lazítanak az embargón, akkor ezeket az eszközöket és fegyvereket könnyen a terroristák és szélsőségesek kaparinthatják meg. Ugyanezen a véleményen van egyébként Luxemburg és  Csehország kormánya, valamint Ban Ki-mun, az ENSZ főtitkára is.

Ausztriának van még egy nyomós oka, hogy miért nem szeretné fegyverrel támogatni sem az Asszad-rezsimet, sem az ellenük lázadókat: a Golán-fennsíkon állomásozó ENSZ békefenntartók között ugyanis nagy számban vannak osztrák katonák is. Spindelegger szerint embargó nélkül túl kockázatos lenne továbbmaradásuk a polgárháború sújtotta övezetben. Ha az EU Szíria háborús partnerévé válik, akkor vissza kell rendelni az ENSZ legnagyobb, osztrák kontingensét, olvasható a Standard-ban. Márpedig Ausztria katonái kulcsfontosságú szerepet játszanak, hiszen ha Bécs visszahívná 375 békefenntartóját, akkor az 1011 főből álló ENSZ megfigyelő csoport igencsak meggyengülne.

Nemrég már az is nagyon felkavarta nyugati szomszédainkat, hogy a közelmúltban szírai lázadók ejtették foglyul az ENSZ néhány Fülöp-szigetekről származó katonáját.

A jelenleg hatályban lévő fegyverembargó májusig tart. Addigra mindenképpen meg kell egyezniük a diplomatáknak a folytatásról. A dilemma kimenetele Izrael szempontjából sem közöbmös. Az ENSZ csapatok visszavonása esetén ugyanis megszűnne az Izrael és Szíria között már harminc éve fennálló békefenntartó övezet.

Magyar Zsuzsa

Friss hírek