Radikális abortusztörvényt írhatnak alá Amerikában

Észak-Dakota szenátusának törvényhozói elfogadták azt a javaslatot, mely jelentősen átírná az állam abortusz szabályozását – áll a Los Angeles Times oldalán.

A 26-17 arányban megszavazott változtatás szerint a magzati szívdobogás létrejötte után, tehát legkorábban akár a terhesség hatodik hetétől számítva, az abortusz törvény által büntetendő cselekménynek minősülne.

A indítványt alig azután egy héttel fogadta el a szenátus, hogy Arkansas állam republikánus képviselői felülírták a demokrata kormányzó korábbi vétóját, mely meggátolta, hogy az államban a 12 hetes, vagy annál idősebb magzatokat ne vetethessék el.

„Mindannyian ismerjük a szívdobogás jelentőségét, mely az élet egyetemes jele” – nyilatkozta a törvényjavaslat fő támogatója, Spencer Berry republikánus képviselő.

A törvény hatályba lépéséhez az állam kormányzójának aláírásával kell szentesíteni. Tekintettel pedig arra, hogy a hónapban már egy szövetségi bíró eltörölte Idaho állam abortuszt korlátozó intézkedését, az észak-dakotai törvény is jogi próbák elé nézhet.

Varga-Tóth Tamás

Friss hírek