Bíróság előtt a puccskísérlettel vádolt szudáni katonák

Szudánban közel egy tucat katonát állítottak bíróság elé, akiket az elnök elleni puccskísérlettel vádolnak.

A szudáni hadsereg több mint tíz tagját állították bíróság elé, akiket azzal vádolnak, hogy az elnök, Omar Bashir ellen akartak puccsot végrehajtani, áll a Reuters jelentésében.

Az eset nem egyedi, hiszen tavaly novemberben a korábbi kémfőnököt, illetve számos más, katonai és biztonsági vezetőt tartóztattak le, miután kiderült, hogy káosz kirobbantására készültek, valamint tevékenységükkel az ország vezetőit mozdították volna el. Az országot 23 éven át irányító Bashir számos felkelést, éveken át tartó kereskedelmi szankciókat és a 2011-es szétválás óta olajkészletei jelentős részének elvesztését vészelte át, nem beszélve a Nemzetközi Büntetőbíróság által kiadott körözéséről.

A puccskísérletben érintettek ügyével egy múlt csütörtökön felállított katonai bíróság foglalkozik, mondta egy, a tárgyalásban érintett védőügyvéd, aki elmondta azt is, hogy a hivatásosokon kívül civilek is bíróság elé állnak, azonban az ő ügyüket szétválasztják az előbbiekétől.

Az elnök ellen többször is tüntettek az afrikai országban, melynek egyik fő mozgatórugója az olajbevételek kiesése miatt kialakult magas élelmiszerárak volt. A hadseregen és a kormányzó Nemzeti Kongresszuspárton (NCP) belül pedig több iszlamista is kifogásolta, hogy az elnök és más magas beosztású vezetők eltértek az 1989-es puccs muszlim értékeitől, valamint a döntéshozás is csupán pár ember kezében összpontosul.

Szudánnak ennek ellenére sikerült elkerülnie azt a fajta felkeléshullámot, ami Egyiptomban és Líbiában is végigsöpört. 

Bognár Bálint

Friss hírek