Alternatíva Németországnak

Németországban euró-ellenes párt van alakulóban. Az Alternative für Deutschland nevezetű politikai formáció április közepére tervezi a pártalapítást, és már az őszi parlamenti választásokon indulna.

Pártot készülnek alapítani az eurómentő akciókat kritikus szemmel néző németek. A kezdeményezés három alapító tagja Bernd Lucke hamburgi közgazdászprofesszor, Konrad Adam újságíró (és a Frankfurter Allgemeine Zeitung korábbi szerkesztője), illetve Alexander Gauland, a hesseni Állami Kancellária egykori vezetője. A támogatók közé legnagyobb arányban liberális és konzervatív egyetemi közgazdász-professzorok tartoznak, a szimpatizánsok között a legismertebb név pedig Hans-Olaf Henkel, a Német Iparszövetség (BDI) volt elnöke – írja a Frankfurter Allgemeine.

Bernd Lucke neve jól ismert Németországban, hiszen 33 évig volt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) tagja, míg 2012-ben az eurómentő akciókról alkotott eltérő véleménye miatt kilépett. Gauland sincs megelégedve a CDU-val: évek óta kritizálja a párt konzervatív vonalának elvesztését, és hogy a párton belüli kritikus hangoknak esélyük sincs bármit is elérni. Szerinte ennek a kritikus hozzáállásnak nagy a támogatottsága, azonban ezt a jelenlegi pártok nem hajlandók tudomásul venni – nyilatkozta Gauland a Die Weltnek.

Az új párt elsősorban a közös európai valutaövezet megszüntetését, a nemzeti valutákhoz vagy kisebb valutaszövetségekhez (északi és déli euróövezet) való visszatérést tűzte zászlójára. Továbbá céljuk elérni, hogy Németországnak ne kelljen hitelgaranciát vállalnia a csőd szélén álló tagállamok számára –írja a Deutsche Wirtschaftsnachrichten. Az euróellenes formáció igyekszik tehát kihasználni a német adófizetők általános, az eladósodott tagállamoknak nyújtott mentőcsomagok miatti elégedetlenségét. „A jelenlegi úgynevezett eurómentő politika kizárólag a bankok rövidtávú érdekei szerint folyik” – mondta Lucke. Véleménye szerint a valutaunió a milliárdos mentőcsomagokból kifolyólag „vadul burjánzó transzferunióvá” változott.

A berlini pártok még vonakodnak az Alternatíva Németországnak-ról nyilatkozni. A CDU feltűnő higgadtsággal reagált a bejelentésre, miszerint a formáció pártot készül alapítani. Az FDP helyettes frakcióvezetője, Florian Toncar annyit nyilatkozott: „Az euró szétesése politikailag és gazdaságilag szörnyű drága lenne”

.Az Alternatíva Németországnak első akciója a neves támogatók ellenére sem volt sikeres: a politikai formáció bár támogatta a hasonló euró-ellenes koncepciót képviselő Szabad Választók Szövetségét az alsó-szászországi választásokon (a szavazatok 1,1 százalékát kapta a párt), utóbbi nem kér a leendő csoportosulásból. A formáció már az őszi parlamenti választásokon szeretne elindulni, az ehhez szükséges aláírásokat júliusig kell összegyűjteniük. Legkésőbb a 2014-es európai parlamenti választásokon azonban mindenképpen jelen akarnak lenni. Arról, hogy van-e esélyük ősszel a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot elérni, sokan vitatkoznak: bár az új párt nagyban számít értelmiségi támogatókra, egyrészről szorít az idő – fél év múlva itt vannak a választások –, másrészről a választókban kialakult elköteleződés a már meglévő, nagyobb múlttal rendelkező pártok felé sem hajtja a vizet az új tömörülés malmára.

Herner Panni

Friss hírek