Barátságot hozhat Chavez halála

Chavez ellenségnek tekintette az Egyesült Államokat, de a venezuelai elnök halála után az USA javulást vár a két ország kapcsolatában. Ehhez azonban idő kell.

Hugo Chávez venezuelai elnök halálával egy új korszak kezdődhet az Egyesült Államok és Venezuela kapcsolatában, de minőségi javulás a közeljövőben még nem várható, írja a The Washington Post.

Az Egyesült Államok óvatosan reagált Hugo Chávez halálára. Barack Obama nyilatkozata nem tartalmazta az ilyenkor megszokott részvétnyilvánítást. Nyilatkozatában kihívásokkal teli időszaknak nevezte az elkövetkezendő korszakot Venezuelában. Kihangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok támogatja a venezuelai népet és további erőfeszítéseket tesz majd az új kormányzattal való együttműködésre.

A két ország közötti viszony alakulását nagyon nehéz előre jelezni, hiszen nem lehet tudni, hogy Chávez 14 éves uralma után hogyan alakul az ország sorsa és az új kormány hogyan viszonyul majd az Egyesült Államokhoz. Venezuela és az Egyesült Államok viszonya nagyon megromlott Hugo Chávez elnöksége alatt, aki szoros kapcsolatot ápolt Kubával, és Iránnal. Chávez, aki a szocializmus kiépítésén munkálkodott, többször is hangoztatta, hogy ellenségének tekintete az Egyesült Államokat.

A két ország közötti legutóbbi konfliktus az elnök halála előtt robbant ki, amikor Nicolas Maduro alelnök kiutasította Venezuelából az Egyesült Államok caracasi nagykövetségén lévő két katonai attasét. Maduro azzal gyanúsítja a két attasét, hogy azok a venezuelai hadseregen belül lázadást akartak szítani. Maduro azzal is megvádolta az Egyesült Államokat, hogy mindent megpróbált, hogy károsítsa Chávez elnök egészségét.

Kollár Erika

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »