Új embereket hozott kabinetjébe Obama

Obama megnevezte az energiaszektorért, a környezetvédelemért és a költségvetésért felelős új kabinettag-jelölteket.

Az Obama-elnökség második ciklusában működő kabinet árszervezésének újabb lépéseként az elnök hétfőn bejelentette az új tagok személyére tett javaslatait – adta hírül a BBC

A Környezetvédelmi Ügynökség élére Gina McCarthy, levegőminőség-szakértő, az Energiaügyi Minisztériuméra pedig Ernest Monis atomfizikus került. Obama szerint mindkét jelölt alkalmas arra, hogy a környezetvédelmi szempontokat szem előtt tartva tevékenységével gazdasági növekedést segítsen elő.

A költségvetési igazgatói posztra Sylvia Mathews Burwell az elnöki jelölt. Burwell a Walmart Alapítvány elnöke, amely a kereskedőóriás Walmart céghez kapcsolódó jótékonysági szervezet. 

A kinevezések érvényessége a Szenátus megerősítésétől függ.

Obama második ciklusának prioritásai közé tartozik a klímaváltozás kezelése és az energiatermelés reformja, a környezetbarát módszerekre való áttérés. A területek fontosságát két meghatározó idei eseményen is hangsúlyozta: a beiktatási és a State of the Union beszédekben.

Az elnök első ciklusában kibocsátáskereskedelmi törekvése nem valósult meg. Ennek lényege, hogy a környezetvédelmi szabályozásban nem egyes szennyező létesítmények számára határoznak meg egyedi határértéket, hanem egy adott szennyezőanyag országosan összességében megengedhető maximális kibocsátását határozzák meg és a létesítményeket gazdasági ösztönzőkkel bírják rá a káros gázok kibocsátásának csökkentésére. Ennek során a maximális kibocsátást szabadon forgalmazható kibocsátási egységekre bontják le. E módszer előnye, hogy nemzetgazdasági szinten a legolcsóbban valósítja meg a kibocsátások csökkentését.

Az energiaszektor és a környezetvédelmi reformok fontosságát a versenyképesség növelése mellett az adja, hogy az Egyesült Államok szeretne minél függetlenebbé válni a kőolajimporttól.

Haszonits Eszter

Friss hírek