Soha nem látott optimizmus a tőzsdén

Az optimizmus csimborasszója öltött testet tegnap, mivel az amerikai Dow Jones index tegnap új történelmi csúcsra, 14.286 pontra emelkedett. Ezzel párhuzamosan a Nasdaq indexe 13 éve nem látott magasságig szárnyalt (3.227 pont), az S&P 500-index pedig nagyjából 3%-ra van a 2007-es, történelmi csúcsától.

A tengerentúli indexek zárásban visszaadtak ugyan előnyükből, de még így is kirobbanó hangulat uralkodott a parketteken. A hangulatindexeket tekintve az AAII kisbefektetői indikátora egyértelmű képet mutat: a pesszimisták aránya év eleje nem látott magasságokba ugrott, miközben az optimisták aránya a november közepi alacsony szinteket idézi. A profi befektetők kedve szintén borús, legalábbis a NAAIM felmérése szerint. E két felmérés azt jelzi, hogy bőven van még tér a további tőzsdei emelkedésre.

A tengerentúlon ma az ADP-mutatót figyeljük (14:15), ami a foglalkoztatás kapcsán ad támpontot, illetve este 20:00-kor jelenik meg a Fed bézs könyve, amely a jegybank véleményét tükrözi az amerikai gazdaságról.

Európában 11:00-kor jelenik meg az eurózóna negyedik negyedéves felülvizsgált GDP-je, ami várhatóan nem kelt hullámokat a parketten. A befektetők eközben már készülnek a csütörtöki szeánszokra (EKB és BoE kamatdöntés). A remek globális hangulatban a DAX-index is kokettált tegnap az év eleji csúcsokkal, ám még így is bő 3,5%-ra van a 2007-ben érintett történelmi csúcsától.

A piaci szereplőket egyelőre hidegen hagyják az olasz választással kapcsolatos kérdőjelek, a jelek szerint Grillo továbbra is elutasít minden kompromisszumot, így nem tiszta az új kormányzat összetétele.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek