Tömegek tüntettek a berlini fal maradványainak lebontása ellen

Ellentmondásos a berlini fal története: 20 évvel ezelőtti ledöntése megváltást jelentett Németország számára, az utolsó egykilométeres szakasz megmentéséért azonban a fél város kint tüntetett az utcán. Szerintük meg kellene őrizni az utókornak a történelem sötét korszakának e még meglévő darabját.

Negyed évszázaddal később ismét a berlini falra, legalábbis annak még meglévő szakaszaira szegeződik a világ szeme. A közelében ugyanis egy luxusapartmanokkal teli lakótornyot készülnek építeni. Azonban ahhoz,  hogy az építmény összeköttetésbe kerüljön a belvárossal, egy 22 méteres szakaszt kéne kivágni a betonkolosszusból.

A „New York Times”, a brit „Guardian”, a „Los Angeles Times”, a „Washington Post” és még a BBC is cikezett az emlékmű, valamint az East Side Gallery körül kialakult heves vitákról, írja a Spiegel Online. A BBC szerint a főváros egyik leghíresebb „műalkotását” készül egy építkezési vállakozás megrongálni. A Washington Times-nak pedig a berlini művészek adtak interjút, melyben kifejezték aggodalmukat az 1989-es forradalom legfontosabb bizonyítéka iránt. Egy festő, Malin Kavi szerint nem szabad elfelejteni, hogy milyen őrültségekre voltak képesek a múltban az emberek. Ezeket az emlékeket segít megőrizni a fal mintegy elrettentésül a jövő nemzedékeinek.

Míg a legtöbb újság az eseményeket a falvédő aktivisták szemszögéből mutatja be, addig a New York Times megjegyzi, hogy a készülő beruházás nagyot lendítene Berlin gazdasági helyzetén, amely máig nem heverte ki teljesen a háború negatív hatásait.

A fal ügyében a közösségi portálokon is hevesen demonstrálnak. Hétfőn még David Hasselhoff is tett egy bejegyzést a Twitteren, melyben kérdőre vonja a városvezetést, hogy hogyan bonthatják le a falat, amely a szabadság szimbóluma, és a háború áldozatainak állít emléket.

Az 1,3 kilométer hosszú betonkerítés a főpályaudvar közelében húzódik. Az utóbbi években igazi látványossággá nőtte ki magát. Amellett, hogy történelmi jelentőségű „relikvia”, vitathatatlanul rendelkezik művészi értékkel is. A falat 21 különböző országból érkező, több, mint száz festő freskója és graffitije díszíti. Ezeket a műalkotásokat nevezik összefoglalóan East Side Galery-nek.

Az East Side Gallery-vel kapcsolatban nem most robbant ki egyébként először vita. Korábban már a renoválása is kérdéses volt. Az erózió következtében ugyanis instabillá vált a belső szerkezet és az esővíz miatt megfakultak a festmények. Az eredeti alkotókat nem tudták rávenni az 1990-es alkotások restaulására, a fal megerősítése pedig több ezer euróba kerülne. Berlinnek el kell döntenie a közeljövőben, hogy a múlt emlékeihez ragaszkodik-e, vagy teret enged a városfejlesztésnek.

Magyar Zsuzsa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »