Szlovák-magyar miniprojektek romáknak

A RomaNet program keretében tíz miniprojekttel próbálnak megoldást találni szlovákiai és magyarországi civil szervezetek a szociálisan kirekesztett közösségek problémáira.

Az elkövetkező tíz hónapban hat iskolázásra és két határon átívelő csereprogramra kerül sor. A végrehajtók – öt magyarországi és öt szlovákiai nonprofit szervezet -, a szociálisan kirekesztett közösségek problémáira próbálnak megoldást találni – tájékoztatott a Topky.sk portál.

„Minden közösség specifikus. A helyiek jól ismerik környezetüket, ezért a miniprojektek a helyi gondok megszüntetését célozzák” – mondta Lenka Czikková, a RomaNet koordinátora.

Az említett miniprojektek közül az elsőre, amely a roma gyerekek szabadidős tevékenységeinek fejlesztését célozza, március 22-én kerül sor a Losonci (Lučenec) járáshoz tartozó Vilke (Veľká nad Ipľom) községben. Ezt egy nagydaróci (Veľké Dravce) rendezvény követi április 22-én, amelyen a Föld napja alkalmából a környezetről, az illegális szemétlerakók eltávolításáról lesz szó. A harmadik, kulturális irányultságú projektre május 25-én kerül sor a Kassa melletti Sacán (Šaca). Itt egy színelőadást tekinthetnek meg az érdeklődők, amelyen roma gyerekek és szüleik lépnek majd fel. Június 1-én Rimakokován (Kokava nad Rimavicou) tehetségkutató rendezvényt tartanak a roma gyermekek számára. A tehetséges fiatalok helyi önkéntesek segítségével művészeti képzésben vehetnek részt, hogy továbbfejlesszék képességeiket. A szlovákiai miniprojektek sora június 7-én Szepsiben (Moldava nad Bodvou), a Budulovská telepen megvalósuló szemétgyűjtési akcióval zárul.

Czikková elmondta, hogy a rendezvénysorozat a nyár végén megrendezésre kerülő magyarországi Bodak fesztivállal csúcsosodik ki, ahol megjelenítik a roma tradíciók, és bemutatják a RomaNet projektben részt vevő 10 szervezet egész éves erőfeszítéseinek eredményeit.

Kitekintő / Hírek.sk

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »