A németek nem támogatják a schengeni bővítést

Hans-Peter Friedrich (CSU) német belügyminiszter igykeszik mindent megtenni azért, hogy megakadályozza Románia és Bulgária schengeni csatlakozását. Friedrich a Spiegelnek adott interjújában jelentette be vétóját. Az EU bel- és külügyi tanácsa a csütörtöki EU-csúcson készül dönteni a két ország eddig halogatott schengeni csatlakozásáról. „A schengeni térség kibővítését csak abban az esetben fogadják el polgáraink, ha az alapvető feltételeket biztosítják, azonban jelenleg nem ez a helyzet.” – mondta a belügyminiszter a Spiegelnek.

A belügyminiszter tiltakozása fő okának a két országban jelen lévő korrupciót nevezte meg. „Aki megvesztegetéssel vízumhoz jutna, minden további ellenőrzés nélkül eljutna egészen Németországig.” – érvelt Friedrich. Emellett további intézkedéseket kíván a szegénység elől Németországba menekülő román és bolgár bevándorlók ellen.

A belügyminiszter kompromisszumokat elutasító állásfoglalását Németországban úgy tűnik, támogatják: egy közvélemény-kutatás szerint a német polgárok kétharmada korlátozná az uniós tagállamokból érkező Németországba vándorlást. A Németországi Romák és Szintik Egyesülete előítéletekről beszél: „Valahányszor szegénységről, bűnözésről vagy prostitúcióról beszélnek, egy csoportba sorolnak minket. Azt azonban nem veszik figyelembe, hogy a legtöbb roma és szinti ebben az országban német állampolgár és egyáltalán nem szegény” – mondta az egyesület Rajna-vidék-Pfalz tartományi vezetője, Jacques Delfeld.

Herner Panni

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »