Párizs: Kerry harmadik állomása

Február 27-én John Kerry, amerikai külügyminiszter megérkezett európai körútjának harmadik állomására, Párizsba, ahol tárgyalt Francois Hollande, francia elnökkel és Laurent Fabius, francia külügyminiszterrel. Megbeszélésük során – a protokollnak is megfelelve – méltatták az államaik között fennálló szoros diplomáciai kapcsolatot. Kerry kiemelte, hogy Franciaország volt az Amerikai Egyesült Államok első diplomáciai partnere, s ezért is fontos számukra ez a stratégiai partnerség.

A francia külügyminiszter megköszönte Amerikának a Mali konfliktusban nyújtott segítségét, mely nélkülözhetetlen volt a konfliktus kezelésében. Kerry pedig méltatta Franciaország eltökélt fellépését a konfliktusban. Mindkét állam kiemelte a terrorizmus felszámolásában nyújtott szerepvállalását. Szíria helyzetével kapcsolatban mindkét állam elemzései során azonos következtetésekre jutott, s hangsúlyozták annak fontosságát, hogy minél előbb szavatolják, és megvalósítsák a politikai átmenetet az államban.

Az európai-amerikai szabad kereskedelmi megállapodást mindkét állam fontosnak tartja, mely lehetőséget teremt új munkahelyek létrehozására. Valamint szükséges egy erős transzatlanti együttműködés, mely gazdasági erősödést hozhat. A tárgyalások során a klímaváltozás is napirendre került, melynek célja az energiabiztonság megteremtése. Kerry álláspontja szerint biztonságos világ, erős gazdaságot teremt, és a fenntartható fejlődéshez alacsonyabb energiafelhasználásra van szükség.

Az afgán békefenntartással kapcsolatosan Kerry kifejezte, hogy a stabil Afganisztán megteremtésében továbbra is szükség van Franciaország segítségére. Az iráni helyzet is napirendjét képezte a megbeszélésnek, melyen kiemelték, hogy a kazahsztáni tárgyaláson közelíteni kell az álláspontokat, hogy Irán visszatérjen a legális államok közé, ugyanis nem tartható, hogy egy olyan régi, és nagy állam, mint Irán nem lehet a nemzetközi közösségen kívül. S ez így is van rendjén, hiszen, mint ENSZ tagállam szerves részét képezi a nemzetközi közösségnek.

Gregovszki Judit

Friss hírek