Steinbrück szerint két olasz bohóc nyert

„Egy bizonyos fokig meg vagyok lepve, hogy az olasz választásokon két bohóc nyert” – jelentette ki egy nyilvános nyilatkozatában Peer Steinbrück szociáldemokrata német kancellárjelölt kedden este Potsdamban. Egyikük „hivatásos bohóc, aki még csak zokon sem veszi, ha így nevezik” – folytatta Steinbrück Beppe Grillora utalva. Silvio Berlusconit sem felejtette azonban el, őt egy rakás tesztoszteronnal rendelkező bohócnak nevezte Merkel kihívója.

Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) igazságügyi miniszter szerint Steinbrück hasonló megszólalásokkal leginkább csak azt bizonyítja, leginkább a tévés szórakoztatásra alkalmas, de nem a kancellári posztra. Az SPD főtitkára, Andrea Nahles viszont védelmébe vette Steinbrücköt, szerinte a kancellárjelölt csak a véleményét mondta ki, és neki magának is „a bohóc a legenyhébb kifejezés, ami Berlusconi kapcsán ebben az összefüggésben eszébe jut” – írja a Frankfurter Allgemeine. Mindenesetre a kancellárjelölt nem javított az Olaszországban sokszor negatívan megítélt német politika képén.

Cseppet sem meglepő módon Giorgio Napolitano olasz elnök rögtön lemondta szerdára tervezett találkozóját Steinbrückkel, indoklásában a bohócos nyilatkozat szerepel. A kancellárjelöltnek nem áll szándékában bocsánatot kérni, mindössze annyit tett hozzá a korábbiakhoz szerdán: „amit mondtam, megmondtam”.

Herner Panni

Friss hírek